To jeden z tych produktów, który niegdyś był niesamowicie popularny w dietach Polaków, natomiast dziś został wyparty przez inne dania i przekąski. Niektórzy krzywią się na samą myśl o nim, a inni uważają wręcz, że jest niejadalny.
Konflikty sąsiedzkie wokół nowych inwestycji stały się jednym z najpoważniejszych wyzwań dla branży budowlanej. W miastach ścierają się dziś dwa żywioły: potrzeba dogęszczania i rozwijania infrastruktury oraz rosnąca wrażliwość mieszkańców na jakość...
Zapomniane przepisy sprzed lat potrafią zaskoczyć nawet największych miłośników kuchni. W starych książkach kulinarnych kryją się receptury, które dziś mogą wywołać zdziwienie, a kiedyś były zwyczajnym daniem na polskich stołach.
Jeszcze wiele lat temu olszówka (krowiak podwinięty) cieszył się sporą popularnością wśród grzybiarzy. Był podziwiany ze względu na swój smak i aromat, ale w ostatnim czasie zniknął na dobre z polskich stołów. Okazuje się, że ten „przysmak” tak napra...
Na Podkarpaciu trudno znaleźć dom, w którym choć raz w tygodniu nie pachniało proziokami. Proste w przygotowaniu, sycące i pachnące dzieciństwem. Dla mieszkańców regionu to kawałek historii i rodzinnych tradycji zamknięty w złocistym placku.
Czym jest metrowiec? To kultowe ciasto było uwielbiane w czasach PRL-u. Dziś mało kto je piecze, a szkoda, bowiem jego smak i wygląd robią zawsze piorunujące wrażenie na gościach. Sprawdź, jak je przygotować według tradycyjnego przepisu sprzed lat i...
Marcinki w Niemczech: kolorowe pochody, tysiące lampionów i tradycyjne przysmaki na stołach – 11 listopada Niemcy obchodzą Dzień Świętego Marcina, czyli Martinstag – święto, które mimo że nie jest dniem wolnym od pracy, ma wyjątkowe znaczenie w niemi...
Dziewczęta z NKSP Caritas w Świdnicy powtórzyły swój sukces z zeszłego roku i zwyciężyły w zawodach tenisa stołowego klas 7-8 szkół podstawowych. W kategorii chłopców najlepsi okazali się zawodnicy SP 4. Zawody rozgrywane w ramach „Współzawodnictwa s...
Polskie przetwórnie dostają coraz więcej ofert zakupu jaj z krajów spoza UE, w tym z Brazylii i Turcji. Branża ostrzega, że to efekt polityki Brukseli i rosnących kosztów produkcji.
Lara Gessler była gościnią programu "Dzień Dobry TVN", gdzie opowiedziała o swojej drugiej ścieżce zawodowej - modelingu. 35-latka na co dzień zajmuje się przysmakami, a mimo to jest bardzo dumna z osiągnięć i współprac w branży modowej. Niestety, dł...