Pieczarki przed spożyciem zazwyczaj poddajemy obróbce termicznej. Kamila Boś, popularna rolniczka i uczestniczka "Rolnik szuka żony", wyjaśnia, czy można je jeść na surowo.
Czasem zdarza się, że otwierasz opakowanie mięsa mielonego z myślą o szybkim obiedzie, a tam... niespodzianka. Mięso jest szare i wygląda mało apetycznie. Pojawia się więc pytanie – czy nadal nadaje się do jedzenia, czy jednak lepiej go nie ryzykować...
Nie masz dużo czasu, a nagle pojawili się goście? A może masz ochotę zjeść coś pysznego po pracy? Spokojnie, faszerowane pieczarki ratują sytuację! W 20 minut wyczarujesz efektowne danie, które wygląda jak z dobrej restauracji. Idealne w wersji weget...
Wiele grzybów, jakie znajdziemy w polskich lasach, choć wygląda jak dobrze nam znane przysmaki, może stanowić dla nas zagrożenie. Należy do nich m.in. pieczarka karbolowa. Choć na pierwszy rzut oka prezentuje się niemal identycznie jak jej biała odmi...
Awantura domowa w jednym z mieszkań przy ulicy Popowickiej we Wrocławiu zakończyła się odkryciem nielegalnej hodowli i magazynu narkotyków. Policję wezwano z powodu kłótni między parą, jednak szybko okazało się, że 29-latek ukrywa w domu m.in. grzybk...
Naukowcy z The Ohio State University udowodnili, że zwykłe pieczarki mogą zachowywać się jak... pamięć komputerowa. Ich sieci potrafią "uczyć się" i zapamiętywać impulsy elektryczne, zużywając przy tym znacznie mniej energii.
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Polacy w tym czasie przystrajają nie tylko swoje domy i mieszkania, ale także ogrody i balkony. Okazuje się, że w niektórych przypadkach świąteczne dekoracje mogą stać się problematyczne i prowa...
Chcesz zrzucić kilka kilogramów, ale marzy ci się danie z makaronem? Jest na to sposób - szybki, prosty i, chociaż trudno w to uwierzyć, praktycznie bez kalorii i węglowodanów. Konjac na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykły makaron. W Japonii znany j...
Niektórzy w lesie wypatrują tylko borowików i podgrzybków, omijając inne skarby. Wśród runa czai się jednak smaczny i niedoceniany gatunek, który do jedzenia nadaje się nawet na surowo.
Wrzesień to najlepszy czas na grzybobranie. Nadal możemy liczyć na ciepłe i słonecznie dni, ale nieco niższe temperatury powietrza będą mogły podtrzymać wilgoć, potrzebną do rozwoju owocników. Jednak nie wszyscy decydują się na samodzielne zbiory. Bo...
O ile sam wygląd podgrzybków czy borowików budzi zaufanie, o tyle niektóre gatunki od razu rodzą wiele wątpliwości. Chociaż wyglądają dziwnie, okazują się być nie tylko jadalne, ale jeszcze do tego naprawdę smaczne.