Cheddar, brie i gouda od lat trafiają na listy produktów, które lepiej ograniczać. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie medycznym sugeruje jednak, że wysokotłuszczowe sery i śmietana mogą wiązać się z niższym ryzykiem demencji. Naukowcy podkreślają: to nie dowód ochronnego działania,...
Około 200 wielkich form parmezanu padło łupem złodziei we Włoszech. Wartość skradzionego sera szacuje się na 100 tys. euro. Złodziejska szajka to specjaliści w swym "fachu".
Wyniki eksportu produktów mlecznych za trzy kwartały 2025 roku pokazują jednoznacznie: polska branża mleczarska wraca do wysokiej formy. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, od stycznia do września wartość sprzedaży zagranicznej artykułów m...
Na mapie świata archipelag tych 9 wysp to niewielka kropka zagubiona na Atlantyku, dokładnie w pół drogi pomiędzy Europą a Ameryką Północną. Choć formalnie należy do Portugalii, tutejsza kuchnia od dawna wymyka się kontynentalnym schematom. Azory maj...
Najnowsze badania hiszpańskich naukowców wykazały, że spożywanie padliny przez naszych przodków stanowiło nie tylko alternatywne, ale też często niezawodne źródło pożywienia, zwłaszcza w trudnych czasach. Dzięki przystosowaniom takim jak kwaśne pH żo...
W czasie wykopalisk w willi Civita Giuliana na obrzeżach Pompejów, w pomieszczeniu przeznaczonym dla służby, archeolodzy znaleźli naczynia, w których przechowywano jedzenie. To znalezisko rzuca nowe światło na to, jak wyglądała dieta starożytnych nie...
Jacek Kawalec (63 l.) w grudniu 2023 roku stracił ukochaną żonę, z którą spędził blisko 40 lat. Długo dojrzewał do myśli, by spróbować ułożyć sobie życie na nowo. Ostatnio jednak jest widywany w towarzystwie trenerki sportowej, niewiele starszej od j...