Wielu Polaków po świętach zastanawia się, jak przechowywać resztki świąteczne. Odpowiednie zasady pozwalają ograniczyć marnowanie żywności i chronią zdrowie domowników. Kluczowe znaczenie mają przede wszystkim — sposób pakowania, czas przechowywania oraz temperatura. O czym należy pamiętać?
Wrzucanie różnych odpadów do toalety to praktyka, która niestety wciąż jest powszechna w wielu polskich domach. Choć wydaje się szybkim i wygodnym rozwiązaniem, może przyczyniać się do poważnych problemów z kanalizacją, a w konsekwencji — do kosztown...
Po wielu godzinach spędzonych w lesie mało kto ma jeszcze siłę na to, aby zająć się obróbką grzybów. Spokojnie możesz odłożyć pracę na drugi dzień. A jeśli zbiory dopisały, masz kilka opcji na zachowanie ich cudownego aromatu przez kilka kolejnych mi...
Chcesz, aby masło zawsze było miękkie, aromatyczne i świeże, bez ryzyka jełczenia? Francuzi odkryli prosty sekret – masło w maselniczce wodnej. Ten przydatny gadżet możesz również kupić w Polsce i to w bardzo dobrej cenie.
Porządek w szkatułce to porządek w głowie! Dziś w "halo tu polsat" ekspertka Urszula Hryniewicka (LuxUla) pokazała sposoby na przechowywanie biżuterii. Dzięki prostym trikom kolczyki nigdy się nie zgubią, łańcuszki nie poplączą, a srebro i złoto dłuż...
Każdy rolnik wie, że nawet najlepiej zaplanowany sezon może zostać zakłócony przez nieoczekiwaną awarię maszyny. Dlatego coraz więcej gospodarstw decyduje się na utrzymywanie własnych zapasów części John Deere do różnorodnych maszyn rolniczych. Odpow...
Większość kierowców po sezonowej wymianie opon odkłada letni komplet "do wiosny" i nie myśli o nim aż do pierwszych ciepłych dni. Tymczasem sposób, w jaki opony spędzą zimę, może zdecydować o ich trwałości, przyczepności i bezpieczeństwie. Wystarczy...
Zostaje połówka awokado i naturalnie pojawia się wątpliwość, czy lepiej przechować ją z pestką, czy bez niej. Wiele osób wierzy, że obecność pestki chroni miąższ przed ciemnieniem, a inni uważają to za kuchenny mit. Warto więc sprawdzić, jak jest nap...
Odgrzewanie schabowych to ostateczność, bo wszyscy wiedzą, że najlepiej smakują świeżo po usmażeniu. Jednak jest to również konieczność w sytuacji, gdy zostają na drugi dzień. Wiele osób wrzuca je wtedy do mikrofalówki, spisując na straty chrupiącą p...
Wigilia i święta to czas kulinarnej obfitości, ale co zrobić z nadmiarem jedzenia po uroczystych dniach? Wiele wigilijnych dań można z powodzeniem przechować na później — pod warunkiem, że wiemy, jak to zrobić. Odpowiednie mrożenie, pasteryzacja i ch...
Chociaż pozostałe z obiadu ziemniaki nie wydają się być najbardziej apetyczne na świecie, to łatwo można przygotować z nich zupełnie nowy posiłek. Dzięki temu, nie marnujesz jedzenia a rodzina nawet nie pomyśli, że wykorzystałeś pozostałości z wczora...