Orientalne smaki, chrupiąca tekstura i wyrazisty farsz - tak w skrócie smakują sajgonki, które Mateusz Gessler przygotowuje dziś w „halo tu polsat”. W roli głównej występuje szarpana kaczka połączona z borowikami, aromatycznymi przyprawami i słodko-słonym sosem hoisin. To przepis, który wygląda efek...
Citroën 2CV – popularnie zwany „Kaczką” – był nieodłącznym elementem krajobrazu francusko-niemieckiego pogranicza. Widać go było częściej niż Volkswagena Garbusa, choć to właśnie ten drugi uchodził za symbol powojennych Niemiec. „Dorastając w dawnej...
Wiceminister gospodarki Ukrainy Taras Kaczka uczestniczył w konferencji prasowej przed obradami AGRIFISH z duńskim ministrem Jacobem Jensenem i komisarzem UE ds. rolnictwa Christophem Hansenem. Rozmowy dotyczyły handlu rolnego, przyszłego rozszerzeni...
Nazywa się sterniczka i łatwo ją rozpoznać zwłaszcza po zadziornie zadartym ku górze ogonie. Ta bardzo rzadka u nas kaczka ma także wielką głowę, która wygląd tak, jakby ptak założył maskę. Sterniczka właśnie zjawiła się na Lubelszczyźnie.
W kuchni „Pytania na śniadanie” pojawiło się danie przygotowane z tradycyjnych polskich składników. Łukasz Konik zaprezentował przepis na pyzy, a do ich farszu wykorzystał kaczkę. Choć nadzienie może wydawać się bardziej wykwintne niż w popularnej we...
Siostra Anastazja jest niekwestionowaną mistrzynią ciekawych i prostych przepisów. Spod jej ręki wszystko wychodzi wręcz idealne. Ma nawet wyjątkowy przepis na ogórki kiszone. Dzięki niemu kiszonki będą chrupiące.
Jeśli nie lubisz suchych gofrów, jesteś w odpowiednim miejscu. Z tego przepisu wychodzą bardziej puszyste i wilgotne w środku. Z wierzchu szybciej się rumienią, zachęcając do sięgnięcia po jeszcze jednego.
Przerobiłam kilka przepisów i taką samą liczbę urządzeń. Już wiem, że to właśnie sprzęt odgrywa kluczową rolę. Nie zawsze najładniejsza gofrownica zrobi najlepsze gofry, bo kupując, trzeba zwrócić uwagę na jeden parametr. Szczegóły poniżej.
Frytki z dyni to coś, co potrafi całkowicie zmienić podejście do klasycznych przekąsek. O przyjemnej konsystencji i pełne aromatu smakują tak dobrze, że aż trudno uwierzyć, że ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.
Ten przepis doskonale sprawdza się w sytuacjach, gdy dostajesz niespodziewany telefon z informacją o tym, że teściowa za 30 minut wpadnie z wizytą. Wtedy nie ma czasu na tradycyjne wypieki, a przydałoby się coś słodkiego do kawy. Ciastka francuskie z...