Truskawki są chętnie spożywane w różnorodnej formie – jako owoce deserowe, w koktajlach, kompotach i innych przetworach. Takie zastosowanie jest znane i lubiane. Natomiast do najbardziej ekstrawaganckich produktów opartych na bazie owoców można zaliczyć ocet truskawkowy. Ma cenne właściwości lecznic...
Olej rydzowy coraz częściej pojawia się na stołach miłośników zdrowego gotowania. Ma delikatny, lekko orzechowy smak, który potrafi odmienić nawet proste dania. Ludzie doceniają go jednak nie tylko za charakterystyczny posmak, lecz także pozytywny wp...
Była kilkumiesięczna przerwa w Piekle Mężczyzn i nawet nie sądziłem, że przez ten czas ustawi się tak długa kolejka feministek do zaorania. Spokojnie, szanowne panie feministki, proszę się nie pchać, proszę się ustawić do kolejki, a każda z pań zosta...
Manuka nie jest najsmaczniejszy, ale to zdecydowanie numer jeden wśród miodów pod względem właściwości leczniczych. Pochodzi z Nowej Zelandii. O sile jego działania decyduje zawartość methylglyoxalu (MGO). Sprawdź, jakie dokładnie ma działanie i dlac...
Klasyczne placki ziemniaczane mają całą rzeszę fanów, ale niestety nie są pozbawione wad. Często wręcz ociekają tłuszczem, a odsączanie ich na papierowym ręczniku po usmażeniu nie przynosi zadowalającego efektu. Na szczęście wystarczy dodać do masy j...
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, ale ich chrupkość potrafi pozostawiać wiele do życzenia. Sprawdź, jak jeden składnik może całkowicie zlikwidować problem.
Te proste placuszki to świetny sposób na to, by umilić sobie poranek lub wyczarować słodki podwieczorek. Dodatek włoskiego serka sprawi, że będą przyjemnie miękkie i lekkie.
Skrzydłokwiat cieszy się ogromną popularnością. Nie jest rośliną wymagającą, warto jednak pamiętać o regularnym nawożeniu. Mieszanki możesz przygotować samodzielnie. Wystarczy dodać do wody te składniki. Jak pielęgnować skrzydłokwiat? Podpowiadamy.
Skrzydłokwiat nie rośnie i nie kwitnie? Poznaj trzy naturalne mikstury, które pobudzają liście i pąki już po kilku dniach. Proste przepisy, bezpieczne proporcje i sprawdzone działanie.
Każdy, kto choć raz robił domowy majonez, wie, jak łatwo go zwarzyć i jak frustrująca bywa perspektywa wyrzucenia całej miski. Na szczęście z tym dramatem można sobie poradzić. W artykule prezentujemy kilka prostych trików, by sos znów stał się gładk...
Wakacje zaplanowane, walizki spakowane, na lotnisku jesteśmy chwilę wcześniej. Uważamy, że to dobry czas, żeby przekąsić coś przed startem albo przygotować to, po co będziemy mogli sięgać już w czasie lotu. Czasami chcemy zaspokoić delikatny głód, al...