Na Boże Narodzenie za tabliczkę czekolady w supermarketach zapłacimy prawdopodobnie ponad 10 zł – to efekt rosnących cen kakao, które według danych GUS w lipcu były o 16,7 proc. wyższe niż rok wcześniej. Paradoks polega na tym, że choć na świat...
Paradoks polega na tym, że choć na światowych rynkach od początku roku kakao potaniało o jedną trzecią, to — jak przekonują eksperci — nie ma szans na powrót do dawnych poziomów cen czekolady. Problemy z uprawami w Afryce Zachodniej sprawiają, że pro...
Od początku roku na światowych rynkach ceny kakao spadły już o jedną trzecią. Dlaczego czekolada w sklepach nie jest jednak tańsza? Eksperci cytowani przez "Fakt" zaznaczają, że kakao jest i będzie towarem luksusowym. Spadek cen to marzenia. Liczyć m...
Po miesiącach szaleńczych wzrostów cen kakao pojawia się zaskakująca nadzieja dla miłośników słodyczy. Jeden z największych graczy na rynku zapowiada obniżki cen oraz zupełnie nową formułę czekolady. O jakiej rewolucji mowa? Chce wykorzystać nasiona...
Mieszkania na sprzedaż w największych miastach Polski osiągnęły sufit i wyhamowują, wynika z raportu Rankomat.pl i Rentier.io. W sumie na 17 notowanych miast w 10 ceny spadły. W Krakowie i Warszawie 1m2 nadal kosztuje najwięcej, bo średnio ponad 15 t...
Ceny mieszkań na warszawskim rynku wtórnym nieznacznie spadają. Jednak na koniec III kwartału br. osoby planujące zakup lokalu z drugiej ręki musiały liczyć się ze średnim wydatkiem rzędu 18,7 tys. zł/mkw. – to o ponad 1,2 tys. zł więcej niż w przypa...
Średnia cena w taryfach na energię elektryczną dla gospodarstw domowych wyniesie od 1 stycznia 495,16 zł za MWh netto - poinformowała w środę Prezes URE Renata Mroczek. Dla gospodarstw domowych, korzystających z zamrożonej ceny energii oznacza spadek...
Kto powiedział, że owsiankę można jeść tylko rano? Hit TikToka - nocna owsianka w 6 minut sprawdzi się również jako szybka, zdrowa i pożywna kolacja. Przygotujesz ją ekspresowo, a wieczorem możesz cieszyć się pysznym posiłkiem, który nie obciąża żoł...
Batoniki o smaku czekolady, ale bez kakao w składzie, pojawią się niebawem na półkach oznaczone jako czekoladopodobne. Dlaczego? Aby słodycze mogły używać nazwy czekolada, muszą zawierać nie mniej niż 33 proc. kakao (w tym 18 proc. tłuszczu kakaowego...