Astronauci z misji Ax-4 zabrali na ISS przysmaki ze swoich krajów. Wybór Polaka nie mógł być inny. Sławosz Uznański-Wiśniewski przywiózł ze sobą pierogi, które pałaszuje praktycznie cała Międzynarodowa Stacja Kosmiczna. Astropierogi stały się hitem kosmosu. Tradycyjna potrawa wigilijna z Polski smak...
Ozór wołowy, choć w przeszłości popularny w Polsce, dziś wywołuje mieszane uczucia. Starsze pokolenia dobrze pamiętają jego delikatną konsystencję i wyrazisty smak, podczas gdy młodsi często reagują na niego z niechęcią wymieszaną czasem z lekką odra...
Jeśli wydaje ci się, że przygotowanie wołowiny po burgundzku należy zostawić specjalistom, to masz rację - tylko tak ci się wydaje. Potrawą tą możesz uraczyć gości w swoim domu, a dzięki przepisowi Pascala Brodnickiego nie mogłoby to być łatwiejsze.
Kojarzą się przede wszystkim z kuchnią francuską, są nawet jednym z jej symboli. Znaleźć je można nie tylko nad Sekwaną, bo od wielu lat były jednym z regionalnych przysmaków w Polsce, chociaż mało osób o tym wie.
Chociaż przed laty kuchnia naszych dziadków bardzo przypominała tę współczesną, to są dania, które dziś budzą w wielu osobach zdumienie. Gdy kalendarz z odrywanymi kartkami wiszący na kuchennej szafce znów wskazywał piątek, dziadkowi aż zacierali ręc...
Ta zupa powinna znaleźć się w twojej diecie. Dzięki niej zgubisz zbędne kilogramy i nie będziesz przy tym głodna. Wypróbuj przepis, a przekonasz się, że ta zupa oprócz dietetycznych właściwości jest również smaczna.
Małgorzata Ostrowska nigdy nie ukrywała swojej miłości do roślin - widać to nie tylko w wystroju jej domu, ale także na talerzu. Jednym z popisowych dań artystki są... pulpeciki z pokrzywy. "Ona zawiera w sobie najwięcej wartości odżywczych - jak zre...
Pierogi nie schodzą z listy przebojów, jeśli mowa o najbardziej popularnych polskich potrawach za granicą. Doceniają je nasi sąsiedzi, doceniają nawet i za oceanem. A co z Azją, gdzie kuchnia tak bardzo różni się od zachodniej? Czy również tam pierog...
Delikatne pierogowe ciasto doskonałe jest wtedy, kiedy rozpływa się w ustach. Zwłaszcza latem, kiedy z chęcią sięgamy po pierogi z owocami. Ciasto z tym dodatkiem pasuje do nich wyśmienicie.
Pierogi to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni polskiej. Ich smak jest niepowtarzalny, a sposób przygotowania różnorodny. Wśród Polaków zdecydowanie największą popularnością cieszy się metoda odgrzewania pierogów na patelni. To właśnie złocista,...
Polskie pierogi sławne są być może na całym świecie, ale z pewnością nie są jedyne. Te meksykańskie pierogi składają się z mięsa kurczaka i warzyw. Są łatwe w przygotowaniu i gwarantują odmianę na talerzu. Wypróbuj je choćby dziś