Lody to jeden z ulubionych sposobów na ochłodę podczas upalnego lata, jednak często zamiast kremowego przysmaku z zamrażarki wyjmujemy twardą bryłę przypominającą kamień. Okazuje się, że istnieje łatwa metoda, dzięki której nawet po kilku dniach przechowywania lody pozostaną miękkie i łatwe do nabie...
Lato w pełni, a wraz z nim czas na orzeźwiające desery. Lody bezapelacyjnie królują wśród letnich słodkości. Jednak nawet ten pyszny przysmak może być jeszcze lepszy! Wystarczy dodać do niego dwa nieoczywiste składniki, a efekt cię zaskoczy. Zdradzaj...
Smaki Warszawy: tę nazwę zna doskonale każdy stołeczny (dodajmy: i naprawdę wymagający) miłośnik deserów. Na czym polega wyjątkowość owych cukierni? Postanowiliśmy dowiedzieć się tego, łącząc przyjemne z pożytecznym, czyli odbywając słodką degustację...
Rozpaćkane puchary i ociekające rożki mogą odejść w niepamięć, ponieważ dzięki cudom nauki odkryto sposób na stworzenie lodów niemalże odpornych na temperaturę. Naukowcy wynaleźli lody, które się nie topią i zachowują kształt przez cztery godziny, al...
Niech pierwszy kamieniem rzuci ten, kogo nigdy nie wyprowadziły z równowagi rozpuszczające się szybko lody. Dzięki nowemu odkryciu naukowców, ociekające rożki już wkrótce mogą odejść w niepamięć.
Żółty ser, wędlina i pomidor to klasyczny zestaw na kanapki. Warto jednak przełamać rutynę. Autor książki "Wielka księga kanapek" udowadnia, że kromka chleba czy bułka mogą zamienić się w kulinarne dzieło sztuki, a nawet... deser. Nie wierzycie? A wi...
Choć najbardziej znane punkty z lodami cieszą się swego rodzaju kultem, czasem zapominamy, że można też przyrządzić je w domu. Co więcej, nawet lody na śmietance mogą być niezwykle proste w przygotowaniu.
Sanepid ostrzega przed bakteriami Enterobacteriacae w lodach sprzedawanych nad Bałtykiem. W 37 proc. zbadanych próbek wykryto przekroczenia dopuszczalnych norm. Najgorzej jest w nadmorskich kurortach.
Tomasz Strzelczyk zaskoczył wszystkich kolejnym przepisem. Pokazał, jak uwielbiany latem przysmak zrobić w domu. Lody wychodzą lepsze niż te kupne. Wypróbuj jego patent, a będziesz korzystać z niego przez całe lato.
Na 205 pobranych próbek lodów z automatu, aż 75 zakwestionowano. Tak prezentują się nienapawające optymizmem wyniki kontroli przeprowadzonej przez sanepid w województwie zachodniopomorskim. Najwięcej próbek pochodziło z samego pasa nadmorskiego.
Czy lody mogą być wytrawne? Oczywiście, że mogą, przecież to tylko kwestia dobrania słonych składników. Prawidłowe pytanie brzmi więc: czy lody wytrawne mogą być smaczne? Żeby sobie na nie odpowiedzieć, wybrałem się do lodziarni w Warszawie i zamówił...