Lubimy owoce, bo są pyszne i zdrowe. Jednak jaki jest najzdrowszy owoc świata? Ten wskazali amerykańscy naukowcy. Zdziwisz się i znajdziesz ten owoc w swojej kuchni. Jego zalety są niemal nie do opisania.
Na świecie jest ponad 300 rodzajów makaronu. Jeden nich wyróżnia się swoimi właściwościami prozdrowotnymi i akurat jest to ten rodzaj klusek, które raczej rzadko lądują w talerzach Polaków. Może już czas to w końcu zmienić?
Zaczynając od redukcji zmarszczek, a kończąc na profilaktyce nowotworów - aronia jest prawdziwym skarbem dla naszego zdrowia. Szczególnie popularne jest spożywanie soku aronii, a efekty, jakie przynosi dla zdrowia i urody, mogą naprawdę zaskoczyć.
Nie tylko na wakacjach jadamy egzotyczne dania. Ale właśnie w trakcie wyjazdu najlepiej znaleźć inspiracje i odtworzyć je później w domu. Dobrym pomysłem jest kuchnia tajska i jej klasyk, czyli zupa tajska z kurczakiem. Doskonale kremowa, kusząco pik...
Lekko, dietetycznie... tak właśnie często chcemy się odżywiać. Wydawałoby się, że ma to same plusy. Tymczasem zdarza się, że wykreślamy ze swoich posiłków różne produkty zupełnie niepotrzebnie. To często dotyczy mleka, a zwłaszcza tego tłustego. Tłus...
Spiżarnia babci jest jak skarbiec z cennymi klejnotami. Między słoikami ogórków, powideł śliwkowych i kompotów skrywają się zawsze buteleczki z pysznym, domowym sokiem. To domowe remedium na jesienne bolączki i słodki patent na pyszne śniadania.
Dr Bartek Kulczyński, dietetyk i specjalista technologii żywności, znany z edukacyjnych materiałów na YouTube, podzielił się swoim rankingiem miodów. Ekspert wskazał, które z tych słodkich produktów są najbogatsze w cenne polifenole — związki mające...
Serek wiejski to niby prosty produkt z dużą ilością białka, a okazuje się, że łatwo wybrać ten zły. Dietetyczka Dominika Hatala wzięła pod lupę trzy popularne wersje i pokazała, który serek naprawdę warto wrzucać do koszyka. Do jakich doszła wniosków...
Rozwiązanie proste i może rozczarować osoby, które oczekiwały, że będzie to coś wyjątkowego i poza naszym zasięgiem. Tymczasem, tytuł najzdrowszego owocu na świecie otrzymała cytryna. Prawie każdy ma ją w domu i może korzystać z jej właściwości.
Gotowanie na parze to prawdopodobnie najzdrowsza metoda przygotowywania posiłków. Pozwala zachować najwięcej wartości odżywczych z jedzenia, sprawia, że jest ono znacznie mniej kaloryczne i dużo bardziej lekkostrawne. W ten sposób możemy gotować zaró...