Gotowanie na parze to prawdopodobnie najzdrowsza metoda przygotowywania posiłków. Pozwala zachować najwięcej wartości odżywczych z jedzenia, sprawia, że jest ono znacznie mniej kaloryczne i dużo bardziej lekkostrawne. W ten sposób możemy gotować zarówno warzywa, jak i mięsa, ryby, makarony, a nawet...
Przygotowywanie przetworów, obok grillowania i piłki nożnej to nasz sport narodowy. Wszyscy uwielbiamy ogórki kiszone, konserwowe, marynowaną cukinię, czy domowe soki i dżemy. Zanim jednak zaczniemy przygotowywać smakołyki na zimę, upewnijmy się, że...
Grzyby już pojawiły się w polskich lasach. Wielu grzybiarzy z niecierpliwością czekało na ten moment. Niektórzy wypatrują gatunku grzyba, który smakuje na świeżo, ale warto też go suszyć, o czym nie każdy wie. Te suszone rarytasy podkręcą smak wielu...
Toyota i Rinnai nawiązały współpracę, by stworzyć pierwszy na świecie piec na wodór oraz mały grill opalany wodorem. To nie koniec:... Artykuł Żeby pokazać, jak przyjazny jest wodór, Toyota stworzyła piec i grill opalane wodorem. „H...
Na Igrzyskach Olimpijskich w Paryżu sportowcy muszą pożegnać się z niektórymi potrawami i produktami. Na liście zakazanych produktów w wiosce olimpijskiej znalazły się m.in. frytki, awokado i foie gras. Powody takiej decyzji mają głębokie znaczenie.
Nazywana jest potocznie chińskim kardamonem, choć zdecydowanie bliżej jej do imbiru. Jest doskonałym dodatkiem do wielu dań, ma bowiem wyraźny smak, nadający potrawom unikalności. Galgant, bo o nim mowa, docenia się również za działanie przeciwzapaln...
Magda Gessler po raz kolejny postanowiła wyjść naprzeciwko oczekiwaniom klientów lubiących jej kuchnię i z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych zaoferowała im catering. Ile trzeba zapłacić, by podczas świątecznych dni móc delektować się daniam...
Choć ostra kuchnia ma swoich zagorzałych zwolenników, to wiele osób nie lubi ostrego smaku - czy też wrażenia zmysłowego, które wywołuje kapsaicyna zawarta w papryczkach chili i pieprzu cayenne. Znane są sposoby, które pozwalają złagodzić palący smak...
Nie wartość kaloryczna dania świadczy o tym, czy po zjedzeniu będziesz nasycony, ale czas, w którym organizm rozkłada i wchłania zawarty w jedzeniu cukier. Przedstawiamy 10 potraw, po zjedzeniu których szybko poczujesz się znowu głodny. Takich produk...
Na świecie jest ponad 300 rodzajów makaronu. Jeden nich wyróżnia się swoimi właściwościami prozdrowotnymi i akurat jest to ten rodzaj klusek, które raczej rzadko lądują w talerzach Polaków. Może już czas to w końcu zmienić?
Lubimy owoce, bo są pyszne i zdrowe. Jednak jaki jest najzdrowszy owoc świata? Ten wskazali amerykańscy naukowcy. Zdziwisz się i znajdziesz ten owoc w swojej kuchni. Jego zalety są niemal nie do opisania.