Wakacyjne smakołyki, takie jak gofry, wata cukrowa i lody, to nieodłączne elementy urlopowych przyjemności. Choć kuszą smakiem, zapachem i wyglądem, warto wiedzieć, co tak naprawdę kryje się w tych przysmakach. Dowiedz się, jak cieszyć się letnimi słodkościami, zachowując równowagę w dbaniu o zdrowi...
Wakacyjne smakołyki, takie jak gofry, wata cukrowa i lody, to nieodłączne elementy urlopowych przyjemności. Choć kuszą smakiem, zapachem i wyglądem, warto wiedzieć, co tak naprawdę kryje się w tych przysmakach. Dowiedz się, jak cieszyć się letnimi sł...
Dr Bartek Kulczyński nagrał filmik, w którym opowiada o składnikach żywności, które nie są absolutnie korzystne dla naszego zdrowia. Niestety, bardzo często są one w przekąskach, które bardzo lubimy i często po nie sięgamy. Czy lepiej z nich zrezygno...
Sezon na morele przypada na lipiec i sierpień. Kupując te owoce, zwracajmy uwagę na to, by produkt pochodził z Polski - wtedy mamy pewność, że nie pokonał tysięcy kilometrów w transporcie. Świeże, słodkie i soczyste morele to doskonały składnik uwiel...
W Hiszpanii najpopularniejsze sieci sklepów przygotowują się na lato, które zdaniem ekspertów pobije dotychczasowe rekordy pod względem liczby turystów. Supermarkety, sklepy sportowe, domy towarowe i sprzedawcy sprzętu elektronicznego rozpoczęli już...
Placki ziemniaczane, schabowy czy bigos – uwielbiane polskie klasyki często kojarzą się z wysoką kalorycznością. Ale czy kuchnia polska to zawsze tylko tłuste, wysokokaloryczne dania? Sprawdź, ile kalorii kryją tradycyjne potrawy i jak je odchudzić,...
Jeżeli jesteś fanem frytek, ciastek albo chipsów, mamy dla ciebie złą wiadomość. Właśnie fundujesz sobie otyłość, miażdżycę albo cukrzycę. Produkty te zawierają jeden z najbardziej szkodliwych składników na rynku spożywczym – tłuszcze trans. W Danii...
Konfitura z jeżyn może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że przygotujesz ją z tym przepisem. Jeden dodatek sprawi, że konfitura nabierze wyjątkowego smaku. Wypróbuj ten sposób, a przetwory z tego owoce będą smakowały ci tak bardzo, że będziesz przy...
Domowe przetwory to temat nr 1 w drugiej połowie lata. Zazwyczaj ograniczamy się do owocowych i warzywnych. A przecież można przygotowywać także słoiki z mięsem.
Krucha, lekko kremowa i maksymalnie zaromatyzowana garścią korzennych przypraw - marynowana dynia już na stałe wpisała się spiżarniany krajobraz w moim domu. Po słoiki sięgam jesienią i zimą, kiedy na talerzach brakuje koloru. To doskonała przekąska,...
To nie Chorwacja, Malta czy nawet Grecja będą topowym kierunkiem wakacyjnym wśród Polaków. Na prowadzenie wychodzi często pomijana przez turystów Albania.