Kotlety jajeczne to klasyczne polskie danie, które kiedyś regularnie pojawiało się na stołach i to nie tylko w piątki, gdy ze względu na post nie jadano mięsa. Kotlety te, choć dziś nieco zapomniane, nadal mają wiele do zaoferowania – są smaczne, tanie i zdrowe.
Brusznica, obok borówki czarnej (nazywanej jagodą), borówki bagiennej (pijanicy), borówki halnej i żurawiny, jest jedną z pięciu występujących na terenie Polski dzikich borówek. Borówka brusznica dojrzewa szybciej niż borówka czarna, czyli...
Chociaż przed laty kuchnia naszych dziadków bardzo przypominała tę współczesną, to są dania, które dziś budzą w wielu osobach zdumienie. Gdy kalendarz z odrywanymi kartkami wiszący na kuchennej szafce znów wskazywał piątek, dziadkowi aż zacierali ręc...
Wszyscy pamiętamy je z dzieciństwa. Takie kotlety robiły nasze mamy i babcie. Potrzebne składniki zawsze były pod ręką. Warto sobie przypomnieć smak tego wegetariańskiego dania.
To imię wydaje się stosunkowo młode i tym samym popularne, ale prawda jest zupełnie inna. Pochodzi jeszcze z czasów wczesnosłowiańskich - zaczerpnięte od słowa "miłowany". Do początków XII wieku imię to było zdrobnieniem Miłobora, Miłosława, Miłobrat...
W zeszytach z przepisami naszych babć znaleźć można wiele przepisów, które pokryła już nieco warstwa kurzu. Warto jednak do nich wracać, by odświeżyć pamięć i pielęgnować receptury sprzed lat. W szczególności wtedy, gdy są tak pyszne jak te proste ko...
Zupa ogonowa była kulinarnym rarytasem w PRL-u. Obecnie mało kto o niej pamięta, a szkoda, bowiem to wyjątkowo smaczna i pożywna zupa, która rozgrzewa oraz syci na długi czas.
Surówka to obiady musi być, w szczególności do typowego kotleta z ziemniakami. Kiedy zabraknie już pomysłów, co dorzucić do menu, sięgnij po przepis na pyszną surówkę bufetową.
Podroby w Polsce mają naprawdę długą tradycję. Dawniej bywały rarytasem, który dostać można było w wielu restauracjach uznawanych za te lepsze. Dziś niektórzy odwracają wzrok i zdecydowanie odmawiają jedzenia. Jeśli jednak ktoś chce się do podrobów p...
Mięso często gości na naszych stołach. Z reguły wybieramy dania z wieprzowiny, wołowiny, czy kurczaka. Jednak te rodzaje mięsa nie należą do najlepszych. Okazuje się, że najzdrowszym mięsem jest to, o którym tak rzadko pamiętamy.