Zupa ogonowa była kulinarnym rarytasem w PRL-u. Obecnie mało kto o niej pamięta, a szkoda, bowiem to wyjątkowo smaczna i pożywna zupa, która rozgrzewa oraz syci na długi czas.
To imię wydaje się stosunkowo młode i tym samym popularne, ale prawda jest zupełnie inna. Pochodzi jeszcze z czasów wczesnosłowiańskich - zaczerpnięte od słowa "miłowany". Do początków XII wieku imię to było zdrobnieniem Miłobora, Miłosława, Miłobrat...
Kotlety jajeczne to klasyczne polskie danie, które kiedyś regularnie pojawiało się na stołach i to nie tylko w piątki, gdy ze względu na post nie jadano mięsa. Kotlety te, choć dziś nieco zapomniane, nadal mają wiele do zaoferowania – są smaczne, tan...
Brusznica, obok borówki czarnej (nazywanej jagodą), borówki bagiennej (pijanicy), borówki halnej i żurawiny, jest jedną z pięciu występujących na terenie Polski dzikich borówek. Borówka brusznica dojrzewa szybciej niż borówka czarna, czyli...
W zeszytach z przepisami naszych babć znaleźć można wiele przepisów, które pokryła już nieco warstwa kurzu. Warto jednak do nich wracać, by odświeżyć pamięć i pielęgnować receptury sprzed lat. W szczególności wtedy, gdy są tak pyszne jak te proste ko...
Chociaż przed laty kuchnia naszych dziadków bardzo przypominała tę współczesną, to są dania, które dziś budzą w wielu osobach zdumienie. Gdy kalendarz z odrywanymi kartkami wiszący na kuchennej szafce znów wskazywał piątek, dziadkowi aż zacierali ręc...
Latem, gdy ziemniaki z koperkiem pachną jak dom u babci, a kotlet czy jajko sadzone wjeżdżają na talerz prosto z patelni, nie może zabraknąć jeszcze jednego elementu – świeżej sałaty masłowej ze śmietaną. To jedno z tych dań, które znika szybciej, ni...
To imię nie jest tym, które dziś króluje na porodówkach. Odchodzi do lamusa. Czy wróci? Historia wielokrotnie pokazała, że moda kołem się toczy, zatem wszystko w rękach rodziców. Jednak tu warto zaznaczyć, że imię to ma nie tylko wyjątkowe znaczenie,...
Conrado Moreno, znany z programu "Europa da się lubić", zdobył ogromną popularność dzięki swojemu charyzmatycznemu występowi. Jak dziś wygląda tak bardzo lubiany Hiszpan i czym się zajmuje?
Weronika Parys największą popularność zyskała dzięki roli Kasi Cieplak, w którą wcielała się na planie kultowego serialu “Plebania”. Od tej pory minęło już dobrych kilka lat, a o gwieździe słuch zaginął. Co obecnie dzieje się w jej życiu?
To jezioro było największym słonym zbiornikiem w Serbii. Po tym jak susze opanowały bałkańskie tereny, nie zostało z niego zupełnie nic. Na turystów czeka smutny widok.