Kotlety jajeczne to klasyczne polskie danie, które kiedyś regularnie pojawiało się na stołach i to nie tylko w piątki, gdy ze względu na post nie jadano mięsa. Kotlety te, choć dziś nieco zapomniane, nadal mają wiele do zaoferowania – są smaczne, tanie i zdrowe.
Ilość odsłon: 24
źródło: https://pysznosci.pl/nasi-dziadkowie-zajadali-nie-tylko-w-piatki-pyszne-i-zdrowe-kotlety-o-ktorych-zapomnielismy,7054334794795137a
kategoria: rozrywka, 2024-07-29 16:06:03
Inne znaleziska:
20 Nasi dziadkowie zbierali w lesie i zajadali. My zapomnieliśmy, a wspiera serce i pęcherzyk żółciowy
pysznosci.pl
Brusznica, obok borówki czarnej (nazywanej jagodą), borówki bagiennej (pijanicy), borówki halnej i żurawiny, jest jedną z pięciu występujących na terenie Polski dzikich borówek. Borówka brusznica dojrzewa szybciej niż borówka czarna, czyli...
pysznosci.pl, 2024-08-02 21:38:04
2024-08-02 21:38:04
34 Nasi dziadkowie zajadali się tym daniem w piątki. Nas dziwi to połączenie
pysznosci.pl
Chociaż przed laty kuchnia naszych dziadków bardzo przypominała tę współczesną, to są dania, które dziś budzą w wielu osobach zdumienie. Gdy kalendarz z odrywanymi kartkami wiszący na kuchennej szafce znów wskazywał piątek, dziadkowi aż zacierali ręc...
pysznosci.pl, 2024-09-06 08:27:03
2024-09-06 08:27:03
10 W PRL-u były niemal w każdym domu co piątek. Nasi dziadkowie zajadali, a my zapomnieliśmy
pysznosci.pl
Wszyscy pamiętamy je z dzieciństwa. Takie kotlety robiły nasze mamy i babcie. Potrzebne składniki zawsze były pod ręką. Warto sobie przypomnieć smak tego wegetariańskiego dania.
pysznosci.pl, 2024-10-25 14:48:02
2024-10-25 14:48:02
27 Nosili je nasi dziadkowie, dziś nasze dzieci. Imię, które budzi tylko dobre skojarzenia
edziecko.pl
To imię wydaje się stosunkowo młode i tym samym popularne, ale prawda jest zupełnie inna. Pochodzi jeszcze z czasów wczesnosłowiańskich - zaczerpnięte od słowa "miłowany". Do początków XII wieku imię to było zdrobnieniem Miłobora, Miłosława, Miłobrat...
edziecko.pl, 2024-09-09 16:14:02
2024-09-09 16:14:02
25 Te kotlety robiono przed wojną. Nasi dziadkowie i pradziadkowie się nimi zachwycali
pysznosci.pl
W zeszytach z przepisami naszych babć znaleźć można wiele przepisów, które pokryła już nieco warstwa kurzu. Warto jednak do nich wracać, by odświeżyć pamięć i pielęgnować receptury sprzed lat. W szczególności wtedy, gdy są tak pyszne jak te proste ko...
pysznosci.pl, 2024-08-20 10:35:02
2024-08-20 10:35:02
28 Nasi dziadkowie ją uwielbiali. Dziś zapomnieliśmy o tej pysznej zupie
pysznosci.pl
Zupa ogonowa była kulinarnym rarytasem w PRL-u. Obecnie mało kto o niej pamięta, a szkoda, bowiem to wyjątkowo smaczna i pożywna zupa, która rozgrzewa oraz syci na długi czas.
pysznosci.pl, 2024-08-30 17:25:03
2024-08-30 17:25:03
20 Na stołówkach w PRL wszyscy zajadali się bufetówką. Pasuje do każdego dania
pysznosci.pl
Surówka to obiady musi być, w szczególności do typowego kotleta z ziemniakami. Kiedy zabraknie już pomysłów, co dorzucić do menu, sięgnij po przepis na pyszną surówkę bufetową.
pysznosci.pl, 2024-09-12 13:49:03
2024-09-12 13:49:03
7 Dawniej wszyscy zajadali się ze smakiem. Niektórzy na sam widok mają mdłości
pysznosci.pl
Podroby w Polsce mają naprawdę długą tradycję. Dawniej bywały rarytasem, który dostać można było w wielu restauracjach uznawanych za te lepsze. Dziś niektórzy odwracają wzrok i zdecydowanie odmawiają jedzenia. Jeśli jednak ktoś chce się do podrobów p...
pysznosci.pl, 2024-09-23 09:08:03
2024-09-23 09:08:03
8 Polacy zajadali się tymi potrawami do syta. Kiedy królowa Bona je poznała, była załamana
pysznosci.pl
Krytykowano ją, że "cienko jada". Mimo to powszechnie nielubiana królowa Bona zdecydowanie wzbogaciła polską kuchnię. Ale wcale nie o włoszczyznę...
pysznosci.pl, 2024-09-26 06:07:03
2024-09-26 06:07:03
1 Kiedyś zajadali je wszyscy, dziś jest zapomniane. To najzdrowsze mięso, jakie może być
smakosze.pl
Mięso często gości na naszych stołach. Z reguły wybieramy dania z wieprzowiny, wołowiny, czy kurczaka. Jednak te rodzaje mięsa nie należą do najlepszych. Okazuje się, że najzdrowszym mięsem jest to, o którym tak rzadko pamiętamy. 
smakosze.pl, 2024-11-01 14:53:03
2024-11-01 14:53:03