Żurek i ogórki kiszone to jedne z najbardziej charakterystycznych elementów polskiej kuchni. Kombinacja tych dwóch tradycyjnych smaków może wydawać się zaskakująca, ale warto spróbować, aby przekonać się, że to idealne połączenie. Dowiedz się, jak przygotować kiszone ogórku z dodatkiem żurku.
Skoro w ogórkach małosolnych zakochaliśmy się bez pamięci, dlaczego by nie iść za ciosem? Tomasz Strzelczyk nie bierze jeńców i proponuje "istną petardinę". Co powiecie na pomidory małosolne?
Jak ogórki to nie tylko kiszone i małosolne. Zrób je z tego przepisu, a smakiem zachwycą każdego. Ich sekret tkwi w zalewie, którą przygotujesz z niezwykłego składnika.
Sezon na ogórki trwa w najlepsze, co dla wielu z nas oznacza czas na przygotowanie pysznych, domowych przetworów. Sałatki, zupy, a przede wszystkim kiszonki – to podstawowy ogórkowy repertuar. Ale wśród tej klasyki nie może zabraknąć hitu ostatnich l...
Te ogórki kanapkowe do słoików do żadne mecyje, a jednak każdy, kto ich skosztuje, od razu chce więcej. W rzeczywistości ogórki te robię z najprostszego przepisu. Bez udziwnień, tylko z dodatkiem jednej łatwo dostępnej przyprawy. Konieczne wypróbuj.
Ogórki po warszawsku to obowiązkowy element spiżarnianego krajobrazu. Nie sposób oprzeć się tej chrupiącej przekąsce. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu, baza koreczków czy składnik sałatki. Najlepiej jednak smakują jedzone prosto ze słoika.
Piotr Ogiński, znany z kulinarnych eksperymentów, postanowił podzielić się z nami swoim niezawodnym przepisem na małosolne ogórki. Choć na pierwszy rzut oka przepis wydaje się klasyczny, to jedna nietypowa przyprawa dodana na końcu sprawia, że ogórki...
Oto przepis na przetwory z nietypowym dodatkiem. Ananas zawekowany na zimę razem z ogórkami pokaże swoje całkiem nowe oblicze. Wpłynie też na smak ogórków, dając w efekcie bardzo ciekawe zestawienie.
Ogórki spożywamy na wiele różnych sposobów, jednak nierzadko wcześniej obieramy je ze skórki. Jest to wielką stratą, gdyż właśnie w niej znajdują się cenne składniki odżywcze.
Jak sobie radzicie z upałami? Warto pamiętać o nawadnianiu. Teraz można to zrobić smacznie i zdrowo. Dzięki temu przepisowi zrobicie lemoniadę z pysznych letnich owoców.