Żurek i ogórki kiszone to jedne z najbardziej charakterystycznych elementów polskiej kuchni. Kombinacja tych dwóch tradycyjnych smaków może wydawać się zaskakująca, ale warto spróbować, aby przekonać się, że to idealne połączenie. Dowiedz się, jak przygotować kiszone ogórku z dodatkiem żurku.
Skoro w ogórkach małosolnych zakochaliśmy się bez pamięci, dlaczego by nie iść za ciosem? Tomasz Strzelczyk nie bierze jeńców i proponuje "istną petardinę". Co powiecie na pomidory małosolne?
Dokuczają ci upały i nie masz przez nie apetytu? Na dzisiejszy obiad przygotuj chłodnik, a zyskasz mnóstwo dodatkowej energii oraz orzeźwienia. Nie będzie to jednak kolejny przepis na ten klasyczny z botwinki lub z ogórka. Przygotujesz go z czegoś zu...
Plantatorzy ogórków i działkowicze z całego kraju doświadczają plagi, która niszczy uprawy. W tym roku, zamiast zbierać plony przez miesiąc, rolnicy po tygodniu nie mają pracy przy ogórkach. Winna jest m.in. pogoda.
Długo myślałam, że cały sekret kiszonek mojej babci to odpowiedni rodzaj ogórków. Jednak babcia ma zupełnie inne zdanie na ten temat. Najważniejszy według niej jest dodatek do warzyw. To odpowiednio dobrany koperek ma wpływ na to, czy ogórki nie zmi...
Ogórki krokodylki od lat rozpieszczają podniebienia koneserów pysznych przekąsek. Są smaczne i proste w przygotowaniu. Co ciekawe, można się nimi delektować już dwa dni po przyrządzeniu. Oczywiście istnieje wiele przepisów na krokodylki różniących si...
Prawdziwi miłośnicy ogórków robią w wakacje zapasy na zimę, ale ci naprawdę oddani idą o krok dalej. Coroczne święto ogórka kiszonego to ulubiony dzień fanów tych fermentowanych specjałów. A rzecz dzieje się w Kaliszu Pomorskim, gdzie ogórek kiszony...
Czy zdarzyło ci się, że ogórki kiszone spleśniały? Wszystko przez jeden błąd popełniony przy kiszenia. Dowiedz się, czego nie robić podczas przygotowań tych znakomitych przetworów, a ogórki wyjdą za każdym razem.
Jeśli planujesz ukisić ogórki lub nawet kupić kilka na mizerię, przy kasie możesz się zdziwić. Czy w tym roku to warzywo będzie dobrem luksusowym? Wiele na to wskazuje. Pogoda nie ma litości, a rolnicy apelują, że uprawa staje się nieopłacalna. Jedna...
Ogórki kiszone są kultowymi przetworami, które masowo przygotowujemy pod koniec każdego lata. Domowe kiszonki są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Każdy z nas wie, że do przetworów dodajemy również chrzan, czosnek, koper. Mało kto jednak ma świ...
Ogórków kiszonych nigdy dość. Jednak jeden dodatek prawi, że niestety będziemy musieli obejść się smakiem. Ogórki kiszone wyjdą zbyt miękkie i będą bezwartościowe. Podpowiadamy, jakiego produktu nigdy nie używać podczas kiszenia.