Kurki należą do jednych z najbardziej lubianych grzybów. Chcemy zachować je na dłużej i cieszyć się ich smakiem. Dlatego mrozimy te grzyby. Jednak, jak mrozić kurki, by nie były gorzkie? Mamy na to sprawdzony sposób.
Jak wyczyścić kurki, by w łatwy i szybki sposób uzyskać pożądany efekt? Choć potrafi to przysporzyć wiele trudności, zapaleni grzybiarze i tak poświęcą czas na przygotowanie ich do spożycia. Najczęściej sięgamy po roztwór wody z solą, ale istnieje me...
W rządzie są zwolennicy utrzymania mrożenia cen energii na dotychczasowym poziomie. Trwają dyskusje na temat docelowego modelu. Co najważniejsze, w budżecie na przyszły rok są zabezpieczone pieniądze.
Domowa kiszona kapusta ma wyjątkowy smak i jest bardzo zdrowa. Jednak jak ją zrobić, by nie była gorzka? Pewna czynność i czas mają tu kluczowe znaczenie. Zdradzamy tajniki na przygotowanie pysznej kiszonej kapusty.
Hortensje do częsty gość w naszych ogrodach. Miłośnicy pielęgnacji kwiatów dobrze wiedzą, że jesień to pora, by przygotować je na spadek temperatur i przetrwanie zimy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że nawóz do nich można przygotować z jabłek.
Szukając naturalnej alternatywy dla porannej kawy, często sięgamy po zieloną herbatę czy yerba mate. Jednak istnieje znacznie prostszy i bardziej dostępny sposób na pobudzenie organizmu. Wystarczy wieczorem przygotować napój z trzech składników, któr...
Wielu ogrodników marzy o świeżym koprze w swoim ogrodzie, ale często spotyka się z problemem powolnego kiełkowania nasion. Na szczęście istnieją sprawdzone metody, które mogą przyspieszyć ten proces. Chętnie podzielę się z Wami prostymi trikami, któr...
Właśnie możemy cieszyć się dojrzewającymi pomidorami na krzaczkach. Aby w przyszłym roku zapewnić sobie obfite zbiory, warto już teraz poznać tajniki przygotowywania rozsady pomidorów.Kluczem do dorodnych owoców są mocne, zdrowe sadzonki, a te zależą...
Zbieranie kurek to czysta satysfakcja. Sporo jest ich w naszych lasach, są łatwe w obróbce, a potrawy z nich przyrządzane zachwycają smakiem i aromatem. Zanim jednak będziemy mogli cieszyć się kurkami przy stole, trzeba je starannie oczyścić z piasku...
Żółto-pomarańczowe grzyby o niepowtarzalnym smaku i aromacie od wieków goszczą na polskich stołach, o czym możemy przekonać się, przeglądając dawne książki kucharskie, choćby legendarnej Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Kurki można wykorzystać na wiele py...
Niektórzy śmieją się, że kurki to kurczak wśród grzybów. Może mają rację? Z tym przepisem przygotowujemy je – jak kurczaka – w śmietanie. I podobnie jak z rzadka do kurczaka, dodajemy jeden ciekawy składnik.