Rosół to absolutny klasyk weekendowych obiadów, rodzinnych uroczystości i babcinej kuchni. Wybór odpowiedniego mięsa odgrywa w nim ważną rolę. W tym przepisie chodzi jednak nie tylko o kurczaka czy wołowinę.
Ilość odsłon: 46
źródło: https://pysznosci.pl/rosol-czesto-robie-z-tych-tanich-mies-jest-esencjonalny-pelen-smaku-i-wyjatkowo-sycacy,7191957150579296a
dodano: 2025-08-23 07:13:04
Inne znaleziska:
Polskie kucharki ignorują ważną zasadę. Przez ten błąd rosół traci kolor i smak
pysznosci.pl
Choć rosół od pokoleń króluje na polskich stołach, szczególnie w niedzielne popołudnia, czasem nie wychodzi tak, jakbyśmy tego chcieli. Bywa mętny, mało esencjonalny i brakuje mu wyrazistego smaku. Na szczęście za ten efekt najczęściej odpowiada jede...
pysznosci.pl, 2025-08-31 09:38:05
2025-08-31 09:38:05
Liść laurowy może zepsuć rosół. Ten trik sprawia, że bulion zawsze wychodzi klarowny i aromatyczny
pysznosci.pl
Rosół to klasyka polskiej kuchni – aromatyczny, klarowny, pełen smaku i wspomnień z rodzinnego domu. Wydaje się prosty do przygotowania, ale każdy, kto choć raz próbował, wie, że łatwo popełnić błąd. Jednym z najczęstszych winowajców nieudanego bulio...
pysznosci.pl, 2025-08-31 16:34:07
2025-08-31 16:34:07
Nudelzupa idealna, czyli śląski rosół z makaronem według Karoliny Stolarskiej-Bigos
polsat.pl
​Choć rosół jest daniem uniwersalnym i obecnym w całej Polsce (a także poza nią), ten śląski, znany jako nudelzupa, nabiera szczególnego znaczenia - bywa pierwszym talerzem podawanym przy świątecznym stole, niedzielnym obowiązkiem i sprawdzianem kuli...
polsat.pl, 2025-09-05 21:19:06
2025-09-05 21:19:06
Znudził ci się tradycyjny rosół? Zrób go z naleśnikami. Właśnie tak jedzą tę zupę za granicą
g.pl
Co można zrobić w niedzielę na obiad? Jeśli znudził ci się tradycyjny rosół, to zamień go na zupę naleśnikową. Smakuje niemal tak samo, ale różni się jednym dodatkiem. W tym przepisie nie używamy makaronu, tylko pociętych naleśników. To znany przysma...
g.pl, 2025-09-06 08:02:14
2025-09-06 08:02:14
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
pysznosci.pl
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w wielu polskich domach rosół nie zawsze powstawał z kury. Prababcie często sięgały po mięso, które dziś budzi mieszane uczucia – gołębia. Ptaki hodowano nie tylko z myślą o listach czy konkursach, ale też jako cenne źr...
pysznosci.pl, 2025-09-13 10:32:05
2025-09-13 10:32:05
Twój rosół nie ma smaku? Dorzuć ten składnik na ostatnie 5 minut
pysznosci.pl
Znasz to uczucie, kiedy rosół gotuje się od godziny, pachnie całkiem nieźle, a mimo to po spróbowaniu smakuje nijako? To wcale nie musi oznaczać kulinarnej porażki. Istnieje prosty trik, który w ostatnich minutach gotowania potrafi całkowicie odmieni...
pysznosci.pl, 2025-09-13 20:19:07
2025-09-13 20:19:07
Magda Gessler mówi, że to najgorsze mięso na rosół. Psuje smak zupy, a Polacy je uwielbiają
pysznosci.pl
Magda Gessler nie ma wątpliwości – choć Polacy uwielbiają gotować rosół na tym mięsie, według niej to największy błąd. Zupa traci wtedy smak, aromat i klarowność. Sprawdź, którego mięsa lepiej unikać i poznaj sprawdzony przepis na rosół Magdy Gessler...
pysznosci.pl, 2025-09-14 08:20:12
2025-09-14 08:20:12
Został ci wczorajszy rosół? Zrób z niego „najzdrowszą zupę świata”
top.pl
Rosół zazwyczaj gotowany jest w dużym garnku, przez co sporo zostaje na drugi dzień. Chcąc wykorzystać tę porcję bulionu, warto sięgnąć po przepis na “najzdrowszą zupę świata”. Jest banalna w wykonaniu i genialna w smaku, a do tego pełen właściwości...
top.pl, 2025-09-18 08:35:34
2025-09-18 08:35:34
Jesienią gotuję częściej niż rosół. Polska zupa z tym trikiem zyska 2x więcej smaku
pysznosci.pl
Jesień to idealny czas na rozgrzewające zupy, a krupnik na rosole może być gwiazdą twojej kuchni – pod warunkiem, że przygotujesz go z małym trikiem, który podwaja smak. Ta znienawidzona zupa z dzieciństwa, stanie się twoją ulubioną.
pysznosci.pl, 2025-09-21 17:25:21
2025-09-21 17:25:21
Inny bulion jest idealny na jesień. O wiele bardziej aromatyczny niż rosół
pysznosci.pl
Consommé to klarowny i bardzo aromatyczny bulion, który często jest podawany we francuskich restauracjach. Jedną z wariacji na ten temat jest consommé grzybowe – cudownie rozgrzewające i pełne leśnych aromatów. Bulion doskonale smakuje z pierożkami,...
pysznosci.pl, 2025-09-24 15:27:12
2025-09-24 15:27:12