Rolnictwo, a w szczególności współczesna produkcja mięsa, przekłada się na przykre konsekwencje dla naszej planety. To przede wszystkim niemały ślad węglowy, a więc emisja gazów cieplarnianych do atmosfery. Dlatego w ostatnich latach pojawiają się alternatywne rozwiązania tego problemu. Jednym z nic...
Polskie ElevenLabs poszerza działalność poza syntezę mowy. Startup inwestuje w barcelońską firmę Murphy, która dzięki autonomicznym agentom AI modernizuje proces windykacji w Europie i poza Hiszpanią.
Jak wynika z doniesień rosyjskich mediów, Kreml uruchomił masową produkcję dronów-kamikadze Gierań-2 w specjalnej strefie ekonomicznej Alabuga w Tatarstanie. Montaż odbywa się na dużą skalę, a zaangażowani są w niego nawet uczniowie lokalnych szkół,...
Na Uniwersytecie Warszawskim powstał polimer, który działa jak gąbka na dwutlenek węgla i jednocześnie jak zielony katalizator chemiczny. To może być początek nowej ery przemysłu chemicznego – bardziej ekologicznego i wydajnego. Na Wydziale Che...
Kurczak z dodatkami z piekarnika, zawinięty w folię to jeden z najczęstszych obiadów w moim domu rodzinnym. Przygotowanie go zajmuje chwilę i zachwyca wszystkich przy stole.
Zmieniające się nawyki konsumentów w Polsce coraz wyraźniej odbijają się na rynku spożywczym. Jak wynika z danych przytaczanych przez "Puls Biznesu", w pierwszym kwartale 2025 r. polskie gospodarstwa domowe ograniczyły wydatki na mięso i wędliny, pod...
Kiedyś to mięso często pojawiało się na stołach, ale dziś można szukać go ze świecą. Budzi liczne kontrowersje i dyskusje, chociaż przed laty nie było dla nikogo niczym zaskakującym. Historia koniny w polskiej kuchni to opowieść o zmieniających się c...
W belgijskich sklepach Lidl pojawił się nowy produkt – mięso hybrydowe, czyli połączenie tradycyjnego mięsa z białkami roślinnymi. To propozycja dla konsumentów, którzy szukają kompromisu między smakiem a troską o środowisko. Produkt ten może również...
Hiszpania kojarzy się z gazpacho, chorizo i owocami morza, ale odkryć w niej można wiele innych smakołyków. Wśród nich jest wieprzowina, a konkretniej nogi.
Do 2034 r. globalny popyt na produkty odzwierzęce ma wzrosnąć o ponad 10%. Czy europejskie gospodarstwa mogą liczyć na wzrost eksportu, czy raczej czeka nas walka o utrzymanie rynku?