Na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, ale pomyłka może kosztować życie. Kania, ceniony przysmak grzybiarzy, bywa mylona ze śmiertelnie trującym muchomorem.
Zażywamy leki dla poprawy zdrowia i staramy się zdrowo odżywiać – wydaje się, że nie ma tutaj nic, co mogłoby się wykluczać. Trzeba jednak mieć świadomość tego, że są pułapki – które mogą wywołać działanie odwrotne i zaszkodzić, zamiast pomóc. Jedną...
Czosnek winnicowy [Allium vineale] zwany dzikiem szczypiorkiem jest gatunkiem pospolitym w Europie, rzadko uprawiany. W niektórych regionach traktowany jako inwazyjny The post Czosnek winnicowy z pól – smaczny, zdrowy dodatek w kuchni appeared...
Sezon jabłkowy to idealny moment, aby przygotować własny ocet jabłkowy. Dzięki prostemu przepisowi mojej babci możesz w kilka chwil nastawić ocet, który w pełni zastąpi sklepowy spirytusowy i wniesie do twojej kuchni naturalny aromat i zdrowe składni...
Nie masz pomysłu na obiad? Gulasz z kurczaka to szybka, prosta i smaczna opcja, która zawsze się udaje. Delikatne kawałki kurczaka w aromatycznym sosie z przyprawami sprawią, że cały dom wypełni się przyjemnym zapachem, a ty zyskasz pełnowartościowy...
Większość grzybiarzy ma swoje ulubione okazy, których najczęściej szuka w lasach. Mnóstwo osób zbiera prawdziwki, kozaki, maślaki, podgrzybki brunatne czy też kanie. Jednak wśród drzew znajdziemy także wiele innych jadalnych gatunków, które świetnie...
Substancje psychodeliczne pozyskiwane z grzybów stają się potencjalnym lekiem na choroby psychiczne. Obiecujące są także metody leczenia dla zespołu jelita drażliwego i udaru mózgu. W centrum uwagi: psylocybina, która obok LSD jest najbardziej popula...
Gąska zielonka budzi mieszane uczucia wśród miłośników grzybobrania. W Polsce można ją legalnie zbierać, choć w wielu krajach europy jest klasyfikowana jako grzyb trujący. Mykolodzy ostrzegają przed jej częstym spożywaniem.
Jeszcze w latach 80. XX wieku krowiak podwinięty był opisywany w atlasach grzybów jako grzyb warunkowo jadalny. Wielokrotne gotowanie lub marynowanie miało skutecznie usuwać toksyny. Teraz wiadomo, że ta metoda nie działa.
Na pierwszy rzut oka niczym się nie wyróżnia. Zwyczajny grzyb w bladożółtym kolorze z niepozornym trzonem. Kiedy go przekroisz lub ułamiesz, dowiesz się, dlaczego piaskowiec modrzak może zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonego grzybiarza.
Ten grzyb jest tak śmieszny i nietypowy, że wygląda jakby został żywcem wyjęty z komiksu albo ekranu gry wideo o postapokaliptycznym świecie. Możesz jednak na niego natrafić nawet dzisiaj podczas spaceru, ponieważ rośnie jesienią w polskich lasach. J...