Sezon na grzyby wciąż trwa, gdyż lasy nieustająco pełne są różnorodnych okazów. Niestety zaraz obok smakowitych i jadalnych gatunków, znaleźć można również te trujące. Te swoim wyglądem zwodzą nawet doświadczonych grzybiarzy. Dobrze więc szczególnie pochylić się nad najbardziej trującym grzybem w Po...
Na pierwszy rzut oka wyglądają podobnie, ale pomyłka może kosztować życie. Kania, ceniony przysmak grzybiarzy, bywa mylona ze śmiertelnie trującym muchomorem.
Jest wiele dziwnych grzybów, które na pierwszy rzut oka nie wyglądają na jadalne, więc omijamy je szerokim łukiem. Jednak są takie, które mimo nie zachęcającej aparycji są smacznym dodatkiem do wielu potraw. Takim grzybem jest czernidłak kołpakowaty.
W czasach PRL-u surówek było naprawdę sporo. Część z nich do dziś gości na polskich stołach, inne dodatki do obiadu odeszły w zapomnienie — podobnie jak ta marchewka, która najwyższy czas, by powróciła na talerze.
Wiele gatunków grzybów jest pomijanych w czasie grzybobrania, choć są w pełni jadalne i do tego smaczne. Być może dlatego nie lądują w koszyku, gdyż wyglądają dość niepozornie, a do tego rosną w nieoczywistych miejscach. Tak jest w przypadku tego grz...
Sezon jabłkowy to idealny moment, aby przygotować własny ocet jabłkowy. Dzięki prostemu przepisowi mojej babci możesz w kilka chwil nastawić ocet, który w pełni zastąpi sklepowy spirytusowy i wniesie do twojej kuchni naturalny aromat i zdrowe składni...
Gąska zielonka budzi mieszane uczucia wśród miłośników grzybobrania. W Polsce można ją legalnie zbierać, choć w wielu krajach europy jest klasyfikowana jako grzyb trujący. Mykolodzy ostrzegają przed jej częstym spożywaniem.
Jeszcze w latach 80. XX wieku krowiak podwinięty był opisywany w atlasach grzybów jako grzyb warunkowo jadalny. Wielokrotne gotowanie lub marynowanie miało skutecznie usuwać toksyny. Teraz wiadomo, że ta metoda nie działa.
Muchomor czerwieniejący potrafi zaskoczyć nawet najbardziej doświadczonych pasjonatów grzybobrania. To wyjątkowy jadalny grzyb rosnący w polskich lasach, choć wymaga ostrożności. Nie tylko łatwo go pomylić z innymi muchomorami, ale też wymaga odpowie...
Choć większość miłośników grzybobrania kończy sezon w listopadzie, polskie lasy kryją gatunek, który nie poddaje się ani mrozom, ani śniegowi. Nawet gdy inne grzyby znikają pod warstwą liści, ten wyjątkowy okaz wciąż można znaleźć podczas zimowych sp...
Zażywamy leki dla poprawy zdrowia i staramy się zdrowo odżywiać – wydaje się, że nie ma tutaj nic, co mogłoby się wykluczać. Trzeba jednak mieć świadomość tego, że są pułapki – które mogą wywołać działanie odwrotne i zaszkodzić, zamiast pomóc. Jedną...