Surówka z marchewki kojarzy się nam z babciną, domową kuchnią. Ostatnio wskoczyła jednak na zupełnie nowy poziom, zamieniając się w remedium dla skóry.
Sezon letni w pełni, a zatem jest to najlepszy czas na wypróbowanie nowych smakowitych przepisów na bazie świeżych warzyw. My proponujemy pasztet z cukinii. Jego przygotowanie jest bajecznie proste, a każdy kęs gwarantuje intensywne doznania smakowe.
Jest bogata w błonnik, ma mało kalorii, może się też pochwalić niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu mogą ją jeść osoby chore na cukrzycę i cierpiące na insulinooporność. Fasolka szparagowa zawiera też dużo potasu oraz, jak na warzywo, wapnia. N...
Teraz kłócimy się o dodatek groszku lub kukurydzy. Jednym nie pasują kiszone ogórki, innym przeszkadza ostry zapach cebuli. Tymczasem mało kto wie, że pierwowzór sałatki jarzynowej prezentował się zupełnie inaczej. Historia "naszej tradycyjnej sałatk...
Gdy tradycyjne sałatki zaczynają mnie nudzić, na stole pojawia się zakopiańska. To obłędne połączenie jest kluczem do udanych imienin czy grilla, a góralski akcent sprawia, że wyróżnia się spośród pozostałych dań.
Sałatka węgierska do słoików to sposób, by zamknąć w słoiku smaki lata i cieszyć się nimi przez całe chłodne miesiące. Dzięki temu przepisowi masz pod ręką gotowy, kolorowy dodatek do obiadu, który zachwyca aromatem, chrupkością i naturalnym smakiem...
Sałatka i zdrowe jedzenie nie zawsze idą w parze. Pod kolorową zieleniną może kryć się szara kaloryczność. Dowiedz się, jak wybierać i przygotowywać te, które faktycznie są lekkie i odżywcze.
Na rodzinnych spotkaniach zwykle pojawia się sałatka jarzynowa albo gyros, ale ja coraz częściej stawiam na coś innego – sałatkę lwowską Magdy Gessler. To wyjątkowe połączenie śledzi, buraków, ogórków kiszonych i jabłek sprawia, że danie ma wyrazisty...
Kopytka to klasyka domowej kuchni, ale w tej wersji zyskują nową wartość dzięki białkowemu, sycącemu dodatkowi. To świetny sposób, by dobrze znane danie stało się pełniejsze, bardziej odżywcze i idealne na lekki, ale pożywny obiad.
Wakacyjne wojaże w pełni, polskie wybrzeże wypełnia się turystami, a wraz z nimi sieć zalewają paragony grozy. Nie zawsze musi być jednak drogo, by było smacznie. Przekonała się o tym nasza redakcyjna koleżanka Ola.
W szczycie sezonu turystycznego nie brakuje przyjezdnych, którzy najwyraźniej zostawiają rozsądek w bagażniku. Nie brakuje więc absurdalnych zachowań, ale to, co wydarzyło się w Szklarskiej Porębie przechodzi granice bezmyślności. Turystka zaparkował...