Rosół to jedno z najważniejszych dań na polskich stołach, szczególnie podczas uroczystych okazji. Na Śląsku rosół weselny to prawdziwa tradycja, której smak i aromat zapadają w pamięć na długo. Gdy postanowiłam odtworzyć przepis na tę zupę, nie spodziewałam się, że efekt będzie aż tak smaczny.
Rosół to król polskich zup. Smak tego tradycyjnego zna każdy z nas, ale mało kto wie, że istnieje także inna wersja. Śląski rosół weselny smakuje jeszcze lepiej. Dlatego poznaj przepis, zrób go na obiad, a domownicy nie będą mogli się nadziwić, że mo...
25 sierpnia Roksana Węgiel i Kevin Mglej wzięli ślub kościelny. Teraz do sieci trafiło zdjęcie tortu weselnego zakochanych. Pewna rzecz od razu rzuca się w oczy.
Zupa dziadowska, czyli dziadówka, to jeden z tych posiłków chłopskiej kuchni ubogiej, do których dziś wracamy jako do receptur na nostalgiczne przysmaki. Jest sycąca i kremowa w smaku. Składa się z zupełnie podstawowych produktów. Pokochają ją wszysc...
Rosyjskie zgrupowanie idące by odbić Sudżę właśnie jest przerabiane na gulasz. Ukraińskie pododdziały czołowe wykonały rajd na tyły rosyjskich wojsk w rejonie Krupce-Kamysznoje pod Sudżą i okrążyły je – podają analitycy OSINT. Z kolei od strony...
Będą tam walczyć do końca, czy się poddadzą? Ukraińska armia zdobyła wieś Krasnooktiabrskoje nad rzeką Sejm, na południe od rejonowego miasta Koreniewo w Obwodzie Kurskim, zamykając w ten sposób ostatecznie kocioł, w którym znalazło się ok. 3 tys. ro...
Tegoroczny sezon w sadach jest wyjątkowo niekorzystny. Najpierw uprawy zaatakowały przymrozki, a teraz niektórzy plantatorzy otrzymali kolejny cios. Upał sprawia, że jabłka dosłownie gotują się od wewnątrz. Przez to ceny owoców mogą wzrosnąć.
Pamiętasz ten odcinek "MasterChefa", gdzie uczestnicy mieli za zadanie przygotować danie z ryby? Ja doskonale pamiętam, kiedy jeden z kucharzy zaprezentował niezwykłe połączenie smaków – delikatnego szczupaka z słodkimi rodzynkami i chrupiącymi migda...
Wiele polskich rodzin nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rozgrzewającego rosołu. Oprócz smaku rosół powinien także dobrze się prezentować. Najlepiej, by miał złocisty kolor, który zachęca do jedzenia. Co jednak zrobić, gdy zupa wyszła blada i...