Forszmak to tradycyjna zupa z Lubelszczyzny, która zyskała popularność dzięki swojemu bogatemu smakowi i sycącej konsystencji. To danie, które często gości na stołach podczas rodzinnych uroczystości i wesel, zastępując tradycyjny rosół.
Kurki to pyszne, delikatne grzyby, które stanowią bazę pysznej zupy. Musi ona być jednak dobrze doprawiona. Z zaprezentowanym tu zestawem nie ma prawa się nie udać.
Jaką zupę gotujesz latem? Ja przyrządzam pyszną zupę z warzywa, które najlepiej smakuje o tej porze roku. Do zupy dodaję też inne smaczne i zdrowe produkty. Wychodzi danie, że palce lizać. Każdy prosi o dokładkę wybornej zupy z cukinii.
Warzywa do rosołu wydają się banalnym wyborem: ot, wrzucasz kilka do garnka i gotujesz. Ale właśnie wtedy najłatwiej o błąd. Niektóre z nich potrafią rozwalić cały smak, kolor i zapach tej klasycznej zupy.
Zupa może być doskonałym daniem na upały. Wystarczy wprowadzić do niej małą modyfikacją. Do mojej zupy ogórkowej zamiast ziemniaków dorzucam inny, lżejszy składnik. Ugotuj ją choćby dziś i przekonaj się sama.
Zupa pomidorowa to nieodłączny element polskiego menu. Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez tego smakowitego dania. Niestety, nawet tak tradycyjne potrawy mogą kryć w sobie pewne zagrożenia dla zdrowia.
Rosół jest ulubioną zupą wielu z nas, choć w czasie upałów częściej sięgamy po chłodniki. Amatorów rosołu jednak nie brakuje. Gdy temperatury nieco spadną, warto wrócić do tego smaku. Szefowie kuchni mają pewien sekret, który sprawia, że rosół w rest...
Seler naciowy to superwarzywo, które może znacząco odmienić twoją dietę. Pełen jest witamin i minerałów, dodaje chrupkości oraz świeżości do posiłków, wspierając przy tym zdrowie serca, układ odpornościowy i trawienie. Odkryj, jak łatwo włączyć seler...
Zupa grochowa to klasyk polskiej kuchni, który od pokoleń gości na naszych stołach. Jej aromat i sycący smak potrafią rozgrzać w chłodne dni i przywołać wspomnienia z dzieciństwa. Ale czy wiesz, co sprawia, że niektóre grochówki są wyjątkowe, a ich s...
Częściej kojarzymy ją jako składnik kosmetyków niż sałatek... Zapomnieliśmy o tym warzywie, na szczęście wraca do łask, a nawet zaczyna być modne. Ma ciekawy smak i wiele właściwości zdrowotnych. Domyślasz się, które warzywo mam na myśli?
Robert Makłowicz zasłynął nie tylko jako doskonały kucharz, ale również fantastyczny gawędziarz. Dlatego jego książki kucharskie pełne są anegdot i ciekawych historii. Jedna z nich opowiada o niechlubnym wkładzie wiedeńskiej zupy ziemniaczanej w pier...