Jak zrobić nutellę ze śliwek? Od razu przekładamy je do wyparzonych wcześniej słoików, bardzo mocno zakręcamy. Gorące lub nieco ostygnięte słoiki pasteryzujemy. Jak pasteryzować nutellę ze śliwek? Nutellę ze śliwek zawsze pasteryzuję, aby zapobiec jakiemukolwiek zepsuciu. Można je pasteryzować na dw...
5 listopada minęło 40 lat od pierwszego w Polsce przeszczepu serca, przeprowadzonego przez zespół kardiochirurgów pod kierunkiem prof. Zbigniewa Religi. 27 września w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu przeszczepiono serce Szymonowi Magierze z No...
Świat słodyczy właśnie przeszedł prawdziwą rewolucję. Kultowa marka Nutella, która od dziesięcioleci rozpieszcza podniebienia milionów ludzi na całym świecie, wprowadza na polski rynek swój pierwszy w pełni roślinny krem orzechowy – Nutella Plant Bas...
Zbiory jednego z podstawowych składników Nutelli z roku na rok dramatycznie spadają. Jej producent szuka alternatywnych dostaw, ale niewykluczone, że niższa podaż doprowadzi do wzrostu cen.
Najgorsze od dekad zbiory orzechów laskowych we Włoszech grożą wzrostem cen Nutelli. Rolnicy alarmują, że plony spadły o połowę, a jakość orzechów wyraźnie się pogorszyła. Ferrero - producent Nutelli - zużywa rocznie około 500 tys. ton orzechów lasko...
Śliwki pojawiły się na straganach? To znak, że czas na przetwory! Ten dżem ze śliwek robię co roku, ponieważ jest banalny w przygotowaniu i wiem, że zimą znikną całe zapasy, bo cała rodzina go uwielbia. Artykuł Dżem ze śliwek pochodzi z serwisu Po Pr...
Historia dżemu ze śliwek sięga kilku wieków wstecz i do dziś jest on jednym z najbardziej ulubionych przetworów owocowych w wielu krajach. Co więcej, ma szerokie zastosowanie w kuchni, a wykorzystanie go do aromatycznego świątecznego piernika to tylk...
Domowe przetwory to doskonały sposób, by zatrzymać smak lata na dłużej. Za te, które teraz zrobisz, będziesz sobie dziękować zimą. Owocowe dżemy, konfitury, kompoty czy soki są zdrowe, pełne witamin, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. W dodatk...
Śliwki z własnego ogrodu cieszą jak nic innego. Co zrobić, gdy mamy ich nadmiar i wiemy, że nie zdążymy ich zjeść przez najbliższe kilka dni? Wtedy warto je przechować. Ten patent na magazynowanie owoców pestkowych zasługuje na medal. Nie tracą śwież...
Sadownicy, którzy postawili na przetrzymanie śliwek w chłodniach, przyznają, że w tym roku nie była to dobra decyzja. W zależności od odmiany zysków albo nie ma, albo są rozczarowująco niskie. Artykuł Skórka za wyprawkę: przechowanie śliwek nie opła...
Co słychać na Broniszach? Podaż śliwek z chłodni nadal jest bardzo duża. W przypadku jabłek notujemy zmiany w popycie. Jak kształtują się ceny? Artykuł Bronisze pod znakiem śliwek z chłodni i rosnących cen Boskoopa pochodzi z serwisu Sad24.pl.