Oto przepis na ogórki kiszone na dopalaczach. Zamiast zamykać je w słoiku i czekać na rozpoczęcie fermentacji, szczepimy zalewę już gotowymi bakteriami. Efekt? Dobrze ukiszone ogórki w kilka dni.
Żurek i ogórki kiszone to jedne z najbardziej charakterystycznych elementów polskiej kuchni. Kombinacja tych dwóch tradycyjnych smaków może wydawać się zaskakująca, ale warto spróbować, aby przekonać się, że to idealne połączenie. Dowiedz się, jak pr...
Robisz ogórki na zimę? U mnie w domu właśnie trwa produkcja ogórków w zalewie musztardowej. Zawsze wychodzą pysznie, dlatego każdemu polecam przepis na najlepsze ogórki na zimę.
Ziemniaki to podstawa wielu polskich dań. Są sycące, pożywne i niezwykle wszechstronne. Jednak ich przygotowanie wymaga czasu. Gotowanie, obieranie, a czasem jeszcze krojenie – to czynności, które pochłaniają sporo minut. A co, jeśli powiedziałbym ci...
Klasyczne naleśniki nie mają sobie równych, jednak nawet najlepsze danie może się znudzić. W takiej sytuacji warto albo sobie od danej potrawy odpocząć, albo coś w niej zmienić. Ja postanowiłem zastosować drugą poradę.Wydawać by się mogło, że naleśni...
Naleśniki to jedno z ulubionych dań zarówno tych mniejszych, jak i większych miłośników pyszności. Chociaż przepis jest bardzo prosty, to kilka niuansów decyduje o efekcie końcowym. Zamiast mleka wybierz inny napojów i odkryj naleśniki na nowo.
Czy naleśniki mogą być jeszcze smaczniejsze? Okazuje się, że tak! Wystarczy do ciasta naleśnikowego dolać lubiany produkt. Z nim naleśniki to prawdziwe niebo w gębie.
Oto jeden z domowych sposobów na własny środek sprzątający. Nic nie zastąpi żrącego detergentu w wymagających brutalnej siły sytuacjach. Jednak regularne sprzątanie łagodniejszymi środkami daje lepsze efekty, a jest przy tym korzystne dla zdrowia i d...
Oto tradycyjny, bardzo stary sposób na peklowane mięso, które sprawdzi się świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taki obiad można przygotować z wyprzedzeniem, a z kawałka niedrogiego mięsa wyczarować cuda.
Kuchnia naszych sąsiadów ma swoje przysmaki. Trudno być w Czechach i nie spróbować słynnych knedilków z gulaszem, zupy svickovej czy czosnkowej. A kiedy wybierzemy się na piwo, to na pewno kelner zaproponuje utopence. Ten rarytas przygotowuje się też...
Popularny kucharz z polskiego kulinarnego YouTube'a zwrócił uwagę na fatalny problem z wieczkami do słoików. Jeśli twoje przetwory nagminnie się psują, może winna jest przyczyna, którą wskazał.