Po wygaśnięciu porozumienia dającego Ukrainie właściwie wolny dostęp do rynku Unii Europejskiej, znów obowiązują cła i ograniczenia taryfowe dotyczące produktów rolnych. W ostatnim dniu czerwca ogłoszono porozumienie pomiędzy UE a Ukrainą w sprawie pogłębionej umowy handlowej.
Trzy napoje: kefir, maślanka i zsiadłe mleko, chociaż mają ze sobą wiele wspólnego, są odmiennymi produktami. Czym się różnią? Podobieństw jest znacznie więcej, ale są też istotne odmienności. W tym artykule tłumaczymy, jak wybrać najlepszy dla sobie...
Chorwacja przez długi czas była jednym z najpopularniejszych wakacyjnych kierunków Polaków, ale trend ten stopniowo się zmienia. Odpowiadają za to między innymi kwestie finansowe, które wiele osób wiąże z wprowadzeniem euro. Głos w tej sprawie zabrał...
Miłośnicy Olsztyna i pięknych widoków mają powód do radości. Już 25 lipca – w święto św. Jakuba, patrona miasta – będzie można ponownie wejść na wieżę ratuszową i podziwiać Olsztyn z wysokości 63 metrów. To wyjątkowa okazja, by spojrzeć na miasto z g...
Zapotrzebowanie na akceleratory sztucznej inteligencji zdaje się nie słabnąć, co właśnie potwierdził Sam Altman zapowiadając ogromne zakupy. OpenAI, czyli firma strojąca m.in. za ChatGPT, szykuje się do poważnych inwestycji. Sam Altman we wpisie na p...
Dubaj znów przesuwa granice — tym razem na talerzu. Już we wrześniu otworzy się WOOHOO, restauracja, której szefem kuchni będzie... sztuczna inteligencja. To pierwszy taki przypadek na świecie, gdzie za smak, kompozycję i kreatywność odpowiada nie cz...
Jedna runda wystarczyła Aukcja dogrywkowa rynku mocy na rok dostaw 2029 potoczyła się zgodnie z przewidywaniami, o których pisaliśmy wcześniej w artykule pt. Gazowe bloki energetyczne idą po wartą miliardy złotych dogrywkę. Zapotrzebowanie na m...
Drugi kwartał br. przyniósł na polskim rynku nieruchomości transakcje warte niemal 50 mld euro, co oznacza 8 proc. wzrostu względem analogicznego okresu ubiegłego roku.
Przy wtórze kilkudziesięciu klaksonów, Wielka Wyprawa Maluchów dla Dzieci wjechała w czwartek po południu na Rynek Główny w Krakowie, kończąc liczącą ponad pięć tysięcy kilometrów, 17-dniową podróż. Ponad 500 uczestników, którzy zmieniali się w sztaf...
Jak podaje "New York Times", jeszcze w latach 60. serwatkę wylewano do rzek lub podawano świniom. Dziś, jak zauważa konsultant branży mleczarskiej Mike McCully, "są momenty, w których to ser staje się produktem ubocznym produkcji serwatki". Serwatka...