Soczysta i miękka karkówka to prawdziwa gratka dla miłośników mięsa. W tej wersji, pieczona powoli w piekarniku, dosłownie rozpływa się w ustach zarówno na ciepło jak i na zimno.
Co roku we wrześniu na rozpoczęcie roku szkolnego robię pyszne ciasta z jabłkami. Prawie zawsze wybieram przepisy na tartę i jabłecznik. Bliscy są zachwyceni. Poznaj receptury, które urzekły moją rodzinę.
Sypana szarlotka to łatwy przepis na wypiek, który skradnie serca wszystkich łasuchów. Nazwanie go najprostszym deserem na świecie wcale nie jest zbyt odważne. Robi się go błyskawicznie, a z blaszki też znika w szybkim czasie. Sypana wersja kultowej...
Wędliny kupowane w plasterkach mają różny skład – z większą bądź mniejszą domieszką konserwantów lub wzmacniaczy smaku. Trudno również o takie, które nie zawierają cukru. Dlatego lepiej zrobić wędlinę w domu z mięsa, które dostarczy potrzebnego białk...
Sałatka z buraka i mozzarelli to danie, które wciąga od pierwszej próby. Na początku może wydawać się zwykła i bardzo prosta, ale szybko okazuje się, że to połączenie jest po prostu genialne. Słodko-ziemisty smak buraka idealnie komponuje się z kremo...
Jak upiec boczek surowy – najlepszy przepis na boczek pieczony w piekarniku Tradycyjny boczek pieczony w piekarniku, pachnący przyprawami i soczysty w środku, chyba nigdy nam się nie znudzi. Wygrywa nawet z przepisem na żeberka w miodzie. Na boc...
Przed nami szczyt sezonu na grzyby. Wiele osób już chwali się udanymi zbiorami, jednak z początkiem września oczekujemy prawdziwego wysypu tego jesiennego przysmaku. Po zebraniu grzybów i dokładnym ich obejrzeniu musimy wybrać metodę, która pozwoli n...
Jak obniżyć rachunki za prąd? Zacznij od piekarnika. To jeden z podstawowych sprzętów kuchni, używany niemal codziennie. Okazuje się, że można piec w nim oszczędniej. Domowy budżet odetchnie, a jednocześnie przyrządzane w urządzeniu potrawy będą zdro...
Grzyby nie są najlepszym produktem do przechowywania. Zawierają sporą ilość wody, przez co po zebraniu już w kilka dni mogą pokryć się pleśnią. Aby temu zapobiec, warto je ususzyć w piekarniku lub suszarce. Dzięki temu możesz je przechowywać nawet ki...
Pieczesz czasami torty? Pewnie ciasta biszkoptowe ze słodkimi kremami zdecydowanie częściej lądują na twoim stole. Przepisów na idealny biszkopt jest bez liku i na pewno wiesz, jak się go robi. Gdy będzie Ci potrzebny spód do tortu, koniecznie zajrzy...
Mięso drobiowe jest składnikiem wielu potraw. Ale czy wiesz, jak je przyrządzić, by zawsze było perfekcyjne? Nie wszyscy mają talent do gotowania, ale znajomość podstawowych zasad pieczenia mięsa powinien znać każdy, kto często serwuje kurczaka na ob...