Kiszonki to podstawa żywienia bydła mlecznego, dlatego też monitorowanie ich jakości to konieczność. Jednym z parametrów dobrej jakości kiszonki jest jej temperatura.
Coraz częściej dotyka osób już po 40. roku życia. Rozwija się stopniowo, a jej początkowe objawy bywają mylone ze stresem lub przemęczeniem. Wielu ludzi zauważa u siebie wczesną demencję o wiele za późno, bo świadomość tej choroby jest w społeczeństw...
Ból to zawsze nieprzyjemne doznanie. U świń może wynikać z różnych przyczyn – zarówno infekcyjnych, jak i niezakaźnych. Główne przyczyny bólu to oczywiście choroby, zabiegi, w tym kastracja oraz przycinanie ogonków. Dlatego niektóre kraje, takie jak...
O ile bez problemu krowa dostosowuje się do stresu krótkodziałającego, to już narażenie jej na stres długoterminowy może doprowadzić do rozregulowania fizjologii organizmu. Takim długodziałającym stresem może być zbyt duża obsada w stadzie, stres cie...
Kąpiel w morzu i błogie lenistwo na plaży to obowiązkowe punkty urlopu nad Bałtykiem. Jednak Morze Bałtyckie ma do zaoferowania znacznie więcej. Jego złoty kamień był ceniony już w czasach neolitycznych i do dziś jest wypatrywany przez nadmorskich sp...
Niektóre sygnały wysyłane przez samochód są subtelne, inne trudne do zignorowania. Jeden z nich oznacza, że nie ma już miejsca na odwlekanie – to wyraźne ostrzeżenie, że kluczowy element zawieszenia... Artykuł Ten objaw oznacza bezwzględną koniecznoś...
Choć pozornie łączy ich wiele, tak naprawdę dzieli ich niemal wszystko. Polski Związek Łowiecki opublikował komunikat, który ma pomóc odróżnić zrównoważoną gospodarkę łowiecką prowadzoną przez myśliwych, od nielegalnych praktyk kłusowników.
O takich zachowaniach trzeba mówić głośno. Bo osoby, które padają ofiarą tych manipulacji miesiącami, a nawet latami nie są świadome tego, co jest im robione. Podstępna technika doskonale znana i stosowana przez narcyzów (ale nie tylko) sprawia, że c...
Choroby podstawy źdźbła najmocniej dają o sobie znać w uprawie pszenicy, ale szkodzą wszystkim pozostałym gatunkom zbóż ozimych. Przy dużym ich nasileniu redukcja plonu może być znaczna.