Ponad 2 miliardy ludzi na całym świecie żyje z niedoborami mikroelementów i często nie mają pojęcia, że ich zdrowie jest zagrożone. Możesz jeść, dopóki nie będziesz pełny, ale jeśli w jedzeniu na talerzu brakuje kluczowych minerałów i witamin, Twój organizm nadal działa w stanie deficytu. Ten cichy...
Plantacja ogórków została spustoszona przez chorobę, więc pozbyłeś się popsutych plonów i resztek roślin? Na tym twoja misja w warzywniku się nie kończy. Pamiętaj, że ziemia, na której ogórki rosły przez wiele tygodni, jest cały czas skażona. Jeśli n...
Chomik europejski to gatunek, który w Polsce znajduje się pod ścisłą ochroną, jednak mimo wszystko jest krytycznie zagrożony wyginięciem. Szacuje się, że w ciągu najbliższej dekady może wyginąć całkowicie. Jak wygląda zwierzę i jaka jest jego rola w...
Każdy sezon jest inny i z wielkim znakiem zapytania, ile w sezonie będzie deszczu i czy będzie równo rozłożony. Tutaj każdy kawałek ziemi to przekrój gleb od III do VI klasy bonitacji. Warunki gospodarowania tuż przy granicy niemieckiej nie są łatwe....
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) ogłosił, że zamierza wydzierżawić 128-ha pole w Zagrodnie. Ponad 113 ha to gleby klasy III. Ale oferta KOWR ma jeden haczyk i wcale nie chodzi o czynsz dzierżawny. Artykuł KOWR wydzierżawi 128-ha pole w jedn...
Jesień to najlepszy moment, by zadbać o zdrowie i żyzność gleby. Odpowiednie zabiegi wykonane o tej porze roku pozwolą ograniczyć rozwój chorób, poprawić strukturę podłoża i zapewnić obfite plony w kolejnym sezonie. Sprawdź, jak przygotować zagon po...
Warzywny bowl z ciecierzycą i awokado to pełna koloru i wartości odżywczych miska, która syci, odżywia i naprawdę smakuje, bez zbędnych dodatków i bez gotowania przez godzinę. To świetna propozycja na szybki lunch, kolację albo lekkie danie do lunch...
Jak dobrze upiec biszkopt? Jeśli twoje ciasto wciąż opada podczas pieczenia, a zamiast idealnie miękkiego deseru wychodzi zakalec, to zapomnij o tradycyjnym przepisie. Zrób Patišpanj, które jest zdecydowanie prostsze. Łatwo się je przyrządza, a po wy...
Lasagne to klasyka włoskiej kuchni, ale ma również wielu fanów w Polsce. Najczęściej robimy ją z gotowego makaronu ze sklepu, ale okazuje się, że zrobienie go samodzielnie jest dziecinnie proste, a potrzebujesz tylko dwóch składników.