Czarny bez od wieków zajmuje ważne miejsce w medycynie ludowej. Dziś jego właściwości potwierdzają również badania naukowe. Roślina ta, znana z charakterystycznych drobnych kwiatów i ciemnofioletowych owoców, jest ceniona przede wszystkim za wpływ na nasz układ odpornościowy oraz wspomaganie procesó...
Pomidor ananasowy to egzotyczna odmiana, która zaskakuje wyglądem i smakiem. Jego właściwości i zastosowanie w kuchni powodują, że staje się coraz bardziej popularny. Odkryj, dlaczego jest taki wyjątkowy i jak wykorzystać jego pełen potencjał w codzi...
Bael znany także jako "drewniane jabłko" i "święty owoc" jest znany w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej. Najczęściej parzy się z niego napary, tj. owocowe herbatki, ale możliwe (i smaczne) są także inne zastosowania. Na co pomaga bael? Jak smakuje...
Kosztem naszego kapitalistycznego sukcesu było stworzenie silnie konsumpcyjnej kultury, w której jest zaskakująco niewiele miejsca na dzieci. Ten sukces wygenerował problemy, których często nawet nie potrafimy dobrze nazwać, a co dopiero rozwiązać. –...
Jesień to czas, kiedy częściej dopadają nas infekcje i przeziębienia. Wiele osób sięga wtedy po suplementy – szczególnie witaminę C i D – licząc na szybkie wzmocnienie organizmu. Tymczasem, jak podkreśla dr n. med. Dorian Nowacki z Katedry Żywienia C...
Jesień to czas, kiedy nasza odporność bywa wystawiona na próbę, a energia u wielu z nas spada szybciej niż liście z drzew. Na szczęście natura przygotowała dla nas prawdziwe superfoods - produkty, które nie tylko wzmacniają odporność, ale też dodają...
Sąd Najwyższy ma złą wiadomość dla ubezpieczycieli "tnących" odszkodowania na potęgę, uzależniających kwotę wypłaty od naprawy samochodu albo pomniejszających wysokość odszkodowania przy użyciu wątpliwych pretekstów i wycen zaprzyjaźnionych warsztató...
Kilkadziesiąt statków z pomocą humanitarną dla mieszkańców Strefy Gazy wyruszyło w niedzielę z portu w Barcelonie. Na razie, ze względu na warunki pogodowe, musiały wrócić do Hiszpanii. Jak tylko wyruszą, będą największą jak dotąd próbą przełamania i...
Spożywanie cukru, np. słodzonych napojów, zmienia działanie DNA u bakterii obecnych w naszych jelitach. Jednocześnie modyfikuje pracę układu immunologicznego, nasilając stany zapalne - informują naukowcy.
Jak przygotować się na przyszłość, której tempo zmian przekracza wyobrażenia? Na to pytanie próbuje odpowiedzieć raport Splunk Predictions 2025, opracowany przez liderów technologicznych z firm Splunk i Cisco. Ich diagnoza […] Artykuł Cyfrowa o...
Fizycy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine dokonali fascynującego odkrycia, które może znacząco wpłynąć na przyszłość elektroniki kosmicznej. Podczas eksperymentów w laboratorium Los Alamos, gdzie zastosowano pole magnetyczne o natężeniu 70 tesl...