Każdy chciałyby zbierać z krzaczka tylko zdrowe i duże cukinie. W życiu jednak nie wszystko idzie zgodnie z planem. Cukinię może złapać zaraza lub młode owoce zaczną niespodziewanie gnić. Ten problem dotyczy twoich upraw? Nie spisuj ich od razu na st...
Trwają siewy rzepaku. W wielu przypadkach sięgamy w przypadku ochrony herbicydowej po zabiegi doglebowe. Do ilu dni po siewie można wykonać taki oprysk?
W gwarze często nazywane są wilczymi jagodami. Owoce tego krzewu łatwo pomylić z jagodą leśną. Ten błąd może jednak kosztować cię zdrowie. O czym mowa? O powszechnie występującym w polskich górach wiciokrzewie czarnym. Sprawdź, co to za roślina, aby...
Dym z pożaru hałd odpadów wielkogabarytowych w Bełżycach rozprzestrzenił się w promieniu dziesiątek kilometrów. Zapach spalenizny wczoraj wieczorem wyczuwany był nawet w Lublinie. O tym, z czym mieliśmy do czynienia rozmawiamy ze specjalistą lubelski...
Jeszcze w latach 80. XX wieku krowiak podwinięty był opisywany w atlasach grzybów jako grzyb warunkowo jadalny. Wielokrotne gotowanie lub marynowanie miało skutecznie usuwać toksyny. Teraz wiadomo, że ta metoda nie działa.
Gdy większość roślin kończy swój sezon, a łąki pustoszeją, pojawia się on - delikatny, fioletowy, wyrastający wprost z ziemi. Czy zimowit jesienny jest trujący? Warto zwrócić na niego uwagę, ponieważ pojawia się w polskich górach, a może stanowić nie...
Ostatnie ciepłe dni lata w połączeniu z deszczową pogodą stworzyły idealne warunki do wysypu grzybów. Ku radości grzybiarzy lasy obfitują już w różnorodne gatunki. Warto jednak zachować ostrożność podczas zbiorów, ponieważ nie wszystkie okazy nadają...
Na pierwszy rzut oka wygląda niezwykle atrakcyjnie — ma szary kapelusz, czerwony trzon i niebieskawy miąższ po przekrojeniu. Jednak ten grzyb, znaleziony po raz pierwszy w historii w okolicach Poznania, to krwistoborowik szatański. Nie tylko jest pod...