Pojawiły się na straganach i choć są niewielkie naprawdę trudno ich nie zauważyć. Wszystko przez intensywnie fioletowy kolor. Kryją mnóstwo wartości odżywczych, a do tego są pyszne. Można je jeść na surowo, ale wyśmienicie smakują też zapiekane.
Chociaż gołąbki wydają się być naszym daniem narodowym, to podobne do nich potrawy znaleźć można również w innych kuchniach świata. Szczególnie popularne są w Grecji, jednak w nieco innej, lżejszej odsłonie. Przygotowanie ich nie jest trudne, a będą...
Tzatziki, sałatka czy mousaka to popularne i bardzo lubiane greckie potrawy. Jednak co w tym kraju je się na śniadanie... nie każdy z nas jest w stanie wymienić choćby jeden tradycyjny przysmak. Dlatego warto poznać chrupiącą bougatsę.
Apostolos CiCikostas jest kandydatem na komisarza ds. zrównoważonego transportu i turystyki w nowej Komisji Europejskiej - ogłosiła jej przewodnicząca Ursula von der Leyen.
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak prażynki i podobnie też je się podaje. To świetna przekąska do mniej lub bardziej alkoholowych napojów, chociaż w Polsce wydaje się być kontrowersyjnym przysmakiem, to nie brakuje osób, które przepadają za mięsnymi...
Znamy wyniki wielkiej kontroli słodyczy, które można kupić w polskich sklepach. Inspektorzy pokazują całą listę grzechów producentów — klienci mogą się nieźle zdenerwować. Kombinowała co trzecia firma.
Główny Inspektorat Sanitarny znowu w akcji. Tym razem kontrolerzy sanepidu wykryli nieprawidłowość w płatkach owsianych. Ten produkt spożywczy skrywał w sobie składnik, którego — według opisu na opakowaniu — miało tam nie być. Producent rozpoczął wyc...
Będąc nad morzem, nie da się nie zjeść ryby. Chociaż najpopularniejsze są filety w panierce z frytkami, to znaleźć można również inne perełki. Jedną z nich są pyszne kotlety z dorsza. W towarzystwie ugotowanych ziemniaków idealnie sprawdzą się na obi...
Dzieciaki uwielbiają słodycze. Okazuje się, że mogą być często niebezpieczne dla ich zdrowia. I nie chodzi tylko o próchnicę, albo wątpliwą jakość tych produktów. Niektóre z nich mogą być przyczyną zadławienia, a rodzice nie mają o tym pojęcia!
Małdrzyki to słodka perełka polskiej kuchni. Niepozorne placuszki świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub pyszny podwieczorek. W Krakowie zajadają się nimi od pokoleń i najwyższa pora, by małdrzyki poznała cała Polska.
Sezonowe warzywa w lekkim sosie wspaniale doprawione ziołami. Czy może być lepsze danie na upalne dni? Dla Francuzów, zwłaszcza tych z Prowansji, na pewno nie. Ratatouille to ich ulubiona potrawa jednogarnkowa z pomidorów, cukinii, papryki i bakłażan...