Trudno wyobrazić sobie sos grzybowy bez śmietany, ale nie każdy może pozwolić sobie na takie rarytasy w diecie. To mocno obciążające żołądek połączenie. Innego rozwiązania muszą szukać też osoby, które wyeliminowały produkty nabiałowe z diety. Czy zatem sos z leśnych grzybów można przygotować tak, b...
Kto powiedział, że mizeria musi być ciężka i tłusta? Ewa Wachowicz udowadnia, że ten tradycyjny dodatek do obiadu może być lekki, orzeźwiający i pełen smaku. Jej przepis na mizerię to prawdziwa rewolucja w polskiej kuchni!
Piątek, dzień postu, stąd brak mięsa w wykonaniu Rakowa Częstochowa i Lecha Poznań w tak zwanym hicie Ekstraklasy. Tak chyba najłatwiej wytłumaczyć to, że pretendenci do mistrzowskiego tytułu przebrali się za jaroszy i przez półtorej godziny dostarcz...
Makaron caprese łączy w sobie to, co najbardziej kojarzy się z kuchnią włoską - pomidory, oliwę, szynką parmeńską, mozzarellę oraz bazylię. Przygotowanie jest ekspresowe i zajmie niewiele więcej niż ugotowanie makaronu.
Ofensywa kurska bez sensu? Równie dobrze Ukraina mogłaby zdobyć Moskwę i Władywostok, a oni i tak napiszą, że to „bez sensu”. Trwająca równo miesiąc ukraińska ofensywa w rosyjskim obwodzie kurskim wyraźnie spowolniła, jeśli w ogóle nie st...
Kanapka to najlepszy wynalazek ludzkości. Szybka, prosta w wykonaniu, łącząca w sobie to, co najsmaczniejsze. Wejdź do kanapkowego nieba! Ciepły, zimny, słodki, kwaśny, chrupiący, miękki – każdy z tych sześciu elementów obecny? Jeśli tak, znacie już...
Liście marchewki, rzodkiewki czy kalafiora traktujemy zazwyczaj jako niepotrzebne odpadki i wyrzucamy do kosza. Szkoda, bo skrywają dużo wartości odżywczych, a w dodatku są bardzo smaczne. Jak można wykorzystać je w kuchni?
Delikatne mięso łososia zalane aksamitnym sosem to danie z kategorii "comfort food", którego kubki smakowe nie zapominają do końca życia. Pytanie brzmi: jaki sos najbardziej pasuje do tej zdrowej ryby? Koperkowy? Teriyaki? Według nas lepiej sprawdzi...
Ten biały sos do mięs do moje odkrycie roku. Jego bazą są pyszne owoce, a przygotowane na wytrawną nutę dosłownie powalają na kolana. Uwielbiam podawać go w sosjerce, na zimno, do wędlin lub na ciepło do pieczystego. Zobacz przepis.
Są dostępne w sklepach przez cały rok, mają przystępne ceny i smak. Pieczarki to grzyby, których specjalnie przedstawiać nie trzeba. Chociaż królują te białe, to warto skusić się podczas zakupów na brązową odmianę. Nie pożałujesz tego wyboru.