Gruszki w occie to wyjątkowy przysmak, który swoją popularnością bije na głowę wiele innych owocowych przetworów. Dzięki prostemu przepisowi możemy cieszyć się jego smakiem przez całą zimę.
Brzoskwinie, kojarzone głównie ze słodkimi deserami, mogą zaskoczyć nas zupełnie nowym obliczem. Marynowane w occie, nabierają wyjątkowego charakteru, łącząc słodycz z kwaskowatością. To idealny dodatek do wielu dań, zarówno tych wytrawnych, jak i sł...
Kogel-mogel to prawdziwy klasyk polskich deserów. Nie dość, że niezwykle szybki, to do tego smaczny i wykonany ze składników, które każdy ma pod ręką. Dodatek świeżych owoców może świetnie podrasować jego smak, nadając mu lekkości i owocowej świeżośc...
W ogrodach Polaków coraz częściej można spotkać krzew wydający owoce podobne do maliny, jeżyny i truskawki. Kuszą wyrazistym kolorem, a w smaku również są niczego sobie. Miłośnicy słodko-kwaśnych nut będą nimi zachwyceni. Odkryj tajemnice malinotrusk...
Śliwki lubię za ich smak i chętnie po nie sięgam. Jednak, co zrobić, gdy owoce są niedojrzałe? Stawiam na pewien trik, który każdemu polecam. Śliwki dzięki niemu będą w sam raz do jedzenia.
Zimny, lekki i orzeźwiający - jest idealnym wyborem na letnie ciasto. Delikatna masa sernikowa w połączeniu ze słodką galaretką i świeżymi owocami tworzy deser, który zachwyci każdego.
Choć najbardziej znane punkty z lodami cieszą się swego rodzaju kultem, czasem zapominamy, że można też przyrządzić je w domu. Co więcej, nawet lody na śmietance mogą być niezwykle proste w przygotowaniu.
Kotlety mielone z mięsa wołowego to smaczna i nieco zdrowsza alternatywa dla klasycznych mielonych wieprzowych. Przyrządzając mielone z wołowiny, trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów, gdyż bardzo łatwo uzyskać twarde i suche kotlety. Zobacz, jak...
Chrupiące gofry to jeden z najpopularniejszych deserów polskiego street foodu. W szczególności nad morzem, gdzie budki z tymi słodkościami już na stałe wpisały się w krajobraz. Chociaż odtworzenie chrupiących na zewnątrz i miękkich w środku wydawać s...
Kremowe ciasto bez pieczenia z herbatnikowymi warstwami to coś, co lubimy najbardziej. Ten dwukolorowy, bo dwusmakowy, deser staje się hitem wszędzie tam, gdzie się pojawia. Nie może go zabraknąć również na twoim stole.
Igrzyska olimpijskie dostarczają emocji również w kuchni. Na miano najwyższego wyróżnienia zasługują kotlety po chłopsku, które odkryłam na ostatni rodzinny obiad. Kruche, soczyste i mięciutkie mięso po prostu rozpływa się w ustach - a wszystko za sp...