Miód to nie tylko naturalna alternatywa dla cukru, ale także niezwykle wartościowy produkt, bogaty w witaminy, antyoksydanty i mikroelementy. Wspomaga odporność, działa bakteriobójczo i korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Jednak, by w pełni zachowa...
Piotr Gaś prowadzący gospodarstwo pszczelarskie w skoczowskich Wilamowicach został finalistą konkursu Pszczelarz Roku 2025, organizowanego przez Fundację „Akademia Pszczelarstwa i Zrównoważonego Rozwoju”. Pan Piotr prowadzi swoją pasiekę już kilkanaś...
Jedną z pierwszych rzeczy, na którą powinniśmy zwracać uwagę, podczas kupowania produktów spożywczych jest czas ich przydatności do spożycia. Okazuje się jednak, że w zależności od napisu, który widnieje na opakowaniu produktu, musimy go albo bezwzgl...
Suwerenność cyfrowa to nie tylko modny slogan, lecz kwestia przetrwania w epoce napięć globalnych i walki o dane. Europa, uzależniona od produkowanych na Tajwanie chipów i amerykańskich modeli AI, musi wykonać kolejny krok dla wzmocnienia swojej odpo...
Przez wiele lat dojeżdżałem do swojego pola przez działkę sąsiada. Po jego śmierci spadkobiercy sprzedali wszystko, a nowy właściciel postawił ogrodzenie wzdłuż granicy. Starałem się o zasiedzenie tego przejazdu, ale przegrałem w sądzie. Podobno mogę...
Kary za zanieczyszczenie drogi publicznej obornikiem są ogromne, a rolnik ma obowiązek ich posprzątania po zakończonej pracy. Jak to wygląda w przypadku plew, resztek słomy czy zboża pozostawionego za sprzętem na trasie dojazdu do gospodarstwa?
Empik musi wypłacić rekompensaty klientom, którzy robili zakupy na empik.com, a potem ich zamówienia zostały anulowane po przyjęciu do realizacji lub doręczone z opóźnieniem – informuje UOKiK.UOKiK otwiera nowy tydzień komunikatem, który z pewnością...
Uczniowie spędzają coraz więcej czasu poza domem - w szkole, podczas zajęć dodatkowych tam organizowanych czy w świetlicy. Uczestniczą w różnych aktywnościach. Nic więc dziwnego, że rodzice zastanawiają się, czy powinni ubezpieczyć dziecko od następs...
Elastyczność to dziś najbardziej pożądana cecha u pracownika. Czy można ją rozwijać? – Oczywiście człowiek jest istotą, która się dostosuje i wiele zniesie, tylko pytanie: „jakim kosztem?” – mówi psycholożka, dr hab. Katarzyna Januszkiewicz