Każdy, kto choć raz próbował obrać kiełbasę ze skórki, wie, że nie zawsze jest to proste zadanie. Czasami osłonka mocno przylega i zamiast gładkiego kawałka mięsa zostają poszarpane fragmenty. Tymczasem istnieje banalnie prosty trik, który sprawia, że skórka odchodzi sama i nie trzeba się męczyć z n...
Listopad to bardzo nostalgiczny miesiąc, w którym bierze nas na wspomnienia. Trzeba jednak uważać, ponieważ w tym czasie możemy ściągnąć na siebie nieszczęście pewną rzeczą budzącą pamięć. Od pokoleń mówiło się, że przyciąga pecha, więc lepiej nie ry...
Niektóre codzienne czynności, które na co dzień wydają się zupełnie neutralne, w Andrzejki mogą mieć szczególne konsekwencje. Przesądy podpowiadają, by zachować ostrożność i unikać działań, które mogłyby przyciągnąć niefortunne zdarzenia lub zablokow...
Naturalne wyroby od lokalnych producentów można było kupić w Muzeum Etnograficznym w Toruniu. Chętnych nie brakowało. Stali klienci przychodzą tu od lat i zachwalają żywność wytwarzaną dawnymi metodami.- Oferuję towary ekologiczne, czyli kiełbaskę z...
Świeża papryka to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. Często jednak przepisy wymagają, by obrać ją ze skórki – a to potrafi być czasochłonne i kłopotliwe. Zwykle trzeba paprykę upiec lub opalić, a potem mozolnie zdejmować skórkę kawał...
Polska już wkrótce będzie mogła się pochwalić jednym z najbardziej nowoczesnych kampusów muzycznych w Europie. Akademia Muzyczna im. Feliksa Nowowiejskiego w Bydgoszczy otwiera nowy, zaprojektowany przez warszawską pracownię Plus 3 Architekci obiekt,...
Agro Show od lat przyciąga tłumy rolników, ciekawskich i wycieczki klasowe. Zwiedzający głodni są widoku maszyn i ciekawostek technicznych, ale w końcu robią się głodni dosłownie. I jak co roku czeka ich szok, bo wychodzi na to, że cena kiełbasy z gr...
Choć leczo na dobre zadomowiło się w polskiej kuchni, wciąż pozostaje daniem niezwykle elastycznym - otwartym na nowe pomysły i lokalne dodatki. W tej wersji Karolina Stolarska-Bigos proponuje odsłonę drobiową, jesienną i zaskakującą, w której obok k...
Zazwyczaj kupowałam bułeczki ziemniaczane na zmianę z bułką z burakiem w piekarni. Ostatnio jednak robię je sama w domu. I dochodzę do wniosku, że te są o wiele lepsze niż ze sklepu. Są jednocześnie chrupiące i puszyste.
Jeśli masz w domu drożdże, spróbuj upiec chleb na drożdżach, który zachwyca miękkim środkiem i chrupiącą skórką. To prosty przepis, który nie wymaga specjalnych umiejętności, a efekt zawsze robi wrażenie.
Spółka widmo KOWR od października 2022 r. do ubiegłego roku przyniosła 170 mln złotych strat. Na co zmarnotrawiono takie pieniądze? M.in. na konserwy mięsne i przetwory z warzyw, a także na przeładunek zboża, do którego nigdy nie doszło — ustalili au...