Jeśli potrzebujesz uzupełnić swój asortyment kuchenny i zastanawiasz się, jaką patelnię wybrać, to wiedz, że aby postawić na najlepsze rozwiązanie, musisz rozważyć kilka wariantów. Choć wydaje się to błahą sprawą, to szybki i nieprzemyślany zakup może nie spełnić naszych oczekiwań i stać się kolejny...
Pszenżyto to nie tylko zboże paszowe, a jego potencjał wykorzystywany jest również w przemyśle bioenergetycznym do produkcji bioetanolu oraz w mniejszym stopniu do wypieków. Na jaką odmianę pszenżyta postawić w tym roku?
Zrobienie prawa jazdy to krok, który może realnie wpłynąć na twoją niezależność i możliwości zawodowe. W mieście takim jak Kraków, gdzie komunikacja publiczna nie zawsze... Artykuł Prawo jazdy w Krakowie – jak wybrać dobrą szkołę i jaką kategorię wyb...
Do śniadaniowych klasyków niewątpliwe należy jajecznica. Podobno przyjmie wszystko i po części to prawda. Można dodać do niej praktycznie każdą wędlinę, grzyby, warzywa, zieleninę, ser i za każdym razem wychodzi pyszna. Jajecznica po szwedzku zawiera...
Boczniaki to świetne grzyby, które bez problemu można przygotować na szybki i smaczny obiad. Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować danie, które zachwyci wszystkich przy stole, a goście poproszą o dokładkę, zanim zdążysz usiąść.
Karmel kojarzy się zwykle z białym cukrem, masłem i śmietanką, czyli składnikami, które nie zawsze mają wiele wspólnego ze zdrowym stylem życia. Tymczasem istnieje prosty sposób, by przygotować słodką polewę bez dodatku cukru – wystarczy sięgnąć po s...
Konrad Berkowicz, jeden z liderów Konfederacji, został przyłapany na "próbie kradzieży" patelni i talerzy w sklepie IKEA. Polityk tłumaczy się „zwykłą nieuwagą” i przyznaje do błędu, który wywołał burzę. Donald Tusk nie gryzł się w język.
Incydent potwierdziła małopolska policja: (…) W jednym z krakowskich marketów meblowych pracownicy ochrony ujęli mężczyznę, który nie zapłacił za zakupy. Policjanci wezwani na miejsce po ustaleniu okoliczności zdarzenia ukarali mężczyznę mandatem kar...
Odkryłem prosty trik, dzięki któremu karmelizowana wątróbka wychodzi miękka, soczysta i w ogóle pozbawiona goryczki. Wystarczy jeden ruch na patelni, a efekt przerasta oczekiwania – aromat słodkości miesza się z delikatnością mięsa.
Smażenie ryby bywa kulinarną próbą nerwów – pryskający tłuszcz, przywierające filety, rozsypana panierka. Okazuje się jednak, że wystarczy szczypta soli na rozgrzaną patelnię, by uniknąć bałaganu i uzyskać idealnie usmażoną rybę. To prosty, sprawdzon...
Karp to niezastąpiony element wigilijnej wieczerzy. I choć mogłoby się wydawać, że każdy doskonale wie, jak postępować z tą rybą, łatwo o poważne błędy, które mogą wszystko zepsuć. Czego unikać? I na czym warto skupić się przy pracy z dzwonkiem karpi...