Nowy raport FAO pokazuje, że do 2034 roku świat będzie jeść więcej mięsa, zwłaszcza drobiu. Sprawdź, jak zmienią się trendy i co to oznacza dla rolników.
Kanclerz Niemiec Friedrich Merz powiedział w piątek, po spotkaniu z prezydentem Rumunii Nicusorem Danem, że wątpi, by Ukraina weszła do UE przed rokiem 2034. Dodał, że w tej chwili absolutnym priorytetem jest zakończenie wojny Rosji przeciw Ukrainie....
16 lipca 2025 r. Komisja Europejska opublikowała komunikat w sprawie Wieloletnich Ram Finansowych UE na lata 2028–2034, a komisarz UE ds. rolnictwa Christophe Hansen tego samego dnia przedstawił ramowy projekt budżetu WPR – największej i najstarszej...
Związek Miast Polskich zajął stanowisko w sprawie pierwszego projektu przyszłych Wieloletnich Ram Finansowych UE na lata 2028-2034 - „z nadzieją, ale przede wszystkim głębokim niepokojem”. Chodzi o centralizację środków, której sprzeciwia się też m.i...
To idealny sposób na przedłużenie lata, kiedy w Polsce już się skończy. Do wyjazdu został jeszcze miesiąc, a cena jest wyjątkowo niska! Warto zerknąć na tę ofertę, jeśli wciąż szukasz pomysłu na urlop.
Jeszcze do niedawna produktywność loch oceniano przede wszystkim na podstawie liczby odsadzonych prosiąt. Dziś coraz częściej uwagę zwraca się na bardziej kompleksowe wskaźniki – takie jak masa wyprodukowanego mięsa na lochę w całym jej życiu. To sze...
Ryż z soczewicą w sosie jogurtowo-pomidorowym to danie, które zaskakuje w każdej możliwej kategorii, czyli smakiem, sytością i prostotą przygotowania. Choć nie zawiera mięsa, dostarcza porządną porcję roślinnego białka, błonnika i witamin. Świetnie s...
Jaki jest najlepszy pomysł na szybki obiad z mięsem mielonym? Oczywistą odpowiedzią jest pyszna zapiekanka. Zrobienie jej zajmie tylko kilka chwil. Soczyste mięso, ciągnący się ser i mnóstwo warzyw - to danie to prawdziwa bomba witaminowa, a do tego...
Chcesz zatrzymać smak lata na długie, zimowe miesiące? Poznaj sprawdzony sposób na sos warzywny do mięsa, który przygotujesz w dwóch wersjach – klasycznej z octem i delikatnej bez octu.
Mrożenie mięsa wymaga przestrzegania kilku kluczowych zasad, aby uniknąć problemów zdrowotnych. Doświadczony rzeźnik podzielił się swoimi wskazówkami. Niektóre z nich mogą naprawdę zaskoczyć.
Chcesz, aby przygotowane przez ciebie mięso smakowało jak w najlepszej restauracji? Zobacz, co łączy sześciu szefów kuchni i jak dzięki jednej kluczowej cesze każdy może przygotować najlepszy sos do mięsa.