Nowy raport FAO pokazuje, że do 2034 roku świat będzie jeść więcej mięsa, zwłaszcza drobiu. Sprawdź, jak zmienią się trendy i co to oznacza dla rolników.
Jeszcze do niedawna produktywność loch oceniano przede wszystkim na podstawie liczby odsadzonych prosiąt. Dziś coraz częściej uwagę zwraca się na bardziej kompleksowe wskaźniki – takie jak masa wyprodukowanego mięsa na lochę w całym jej życiu. To sze...
Kanclerz Niemiec Friedrich Merz powiedział w piątek, po spotkaniu z prezydentem Rumunii Nicusorem Danem, że wątpi, by Ukraina weszła do UE przed rokiem 2034. Dodał, że w tej chwili absolutnym priorytetem jest zakończenie wojny Rosji przeciw Ukrainie....
16 lipca 2025 r. Komisja Europejska opublikowała komunikat w sprawie Wieloletnich Ram Finansowych UE na lata 2028–2034, a komisarz UE ds. rolnictwa Christophe Hansen tego samego dnia przedstawił ramowy projekt budżetu WPR – największej i najstarszej...
Związek Miast Polskich zajął stanowisko w sprawie pierwszego projektu przyszłych Wieloletnich Ram Finansowych UE na lata 2028-2034 - „z nadzieją, ale przede wszystkim głębokim niepokojem”. Chodzi o centralizację środków, której sprzeciwia się też m.i...
To idealny sposób na przedłużenie lata, kiedy w Polsce już się skończy. Do wyjazdu został jeszcze miesiąc, a cena jest wyjątkowo niska! Warto zerknąć na tę ofertę, jeśli wciąż szukasz pomysłu na urlop.
Ryż z soczewicą w sosie jogurtowo-pomidorowym to danie, które zaskakuje w każdej możliwej kategorii, czyli smakiem, sytością i prostotą przygotowania. Choć nie zawiera mięsa, dostarcza porządną porcję roślinnego białka, błonnika i witamin. Świetnie s...
Jaki jest najlepszy pomysł na szybki obiad z mięsem mielonym? Oczywistą odpowiedzią jest pyszna zapiekanka. Zrobienie jej zajmie tylko kilka chwil. Soczyste mięso, ciągnący się ser i mnóstwo warzyw - to danie to prawdziwa bomba witaminowa, a do tego...
Chcesz zatrzymać smak lata na długie, zimowe miesiące? Poznaj sprawdzony sposób na sos warzywny do mięsa, który przygotujesz w dwóch wersjach – klasycznej z octem i delikatnej bez octu.
Mrożenie mięsa wymaga przestrzegania kilku kluczowych zasad, aby uniknąć problemów zdrowotnych. Doświadczony rzeźnik podzielił się swoimi wskazówkami. Niektóre z nich mogą naprawdę zaskoczyć.
Chcesz, aby przygotowane przez ciebie mięso smakowało jak w najlepszej restauracji? Zobacz, co łączy sześciu szefów kuchni i jak dzięki jednej kluczowej cesze każdy może przygotować najlepszy sos do mięsa.