Odbudowa warstwy ozonowej – uznawana dotychczas za jedno z największych osiągnięć światowej polityki ekologicznej – niesie ze sobą nieoczekiwane skutki uboczne. Najnowsze badania wskazują bowiem, że proces ten powoduje dodatkowe ocieplanie się klimatu. „Może być ono nawet o 40 procent większe, niż w...
„Ubrania do noszenia na co dzień, innowacyjne tkaniny i współczesne sylwetki” – głosi oficjalna definicja linii Uniqlo U. W rzeczywistości to laboratorium najnowsze technologie łączą się z tym, co w modzie ponadczasowe. Powstaje mieszanka, która stał...
Popularna w kuchni - wzmacnia smak i aromat potraw, natomiast niedoceniana jest jako naturalne wsparcie dla naszego zdrowia. Tymczasem, zwłaszcza w sezonie infekcyjnym warto korzystać z jej właściwości m.in. wzmacniających odporność i przeciwzapalnyc...
Bufety śniadaniowe w hotelach to prawdziwa uczta dla zmysłów. Świeże warzywa, owoce, wędliny, sery i ciepłe dania kuszą różnorodnością i smakiem. Jednak za tym bogactwem kryją się potencjalne zagrożenia dla zdrowia. Niektóre produkty, choć wyglądają...
Silnik nagle zwiększa obroty do maksimum, spod maski wydobywa się gęsty dym, a wyłączenie zapłonu nie przynosi efektu. Jednostka nadal pracuje i wchodzi na coraz wyższe obroty. Niemożliwe? A jednak, to zjawisko zwane rozbieganiem silnika - awaria, kt...
Analizujemy policyjny raport o wypadkach w Polsce w 2024 r. Kto naprawdę jest zagrożeniem na drodze? Zaskakujące dane o młodych kierowcach, seniorach i kobietach.
Donald Trump i Robert F. Kennedy Jr. niebezpiecznie udają lekarzy. Ale zarówno kobiety w ciąży, o których mówią politycy, społeczność osób z autyzmem, jak i my wszyscy zasługujemy na dyskurs, w którym ostatnie słowo ma nauka, a nie show.
Hiszpania dostarcza wielu ciekawych danych w kontekście liberalizacji rynku kolei dużych prędkości. Duża konkurencja na torach doprowadziła do dużego paradoksu – wielu korzyści dla pasażerów, ale i dużych strat finansowych dla przewoźników. Podróżni...
Analiza przeprowadzona przez dr Joseph Mercola Historia w skrócie Aspartam, powszechny sztuczny słodzik znajdujący się w bezcukrowych napojach gazowanych, batonach proteinowych, a nawet gumie do żucia, jest reklamowany jako “zdrowa” alternatywa dla z...