Podobno na poprawę zdrowia po odstawieniu mięsa wpływa nie tylko sam fakt, że znika ono z diety, ale też to, że człowiek zaczyna zwracać większą uwagę na to, co je. Tak było z pewnością w moim przypadku.
Czasem zdarza się, że otwierasz opakowanie mięsa mielonego z myślą o szybkim obiedzie, a tam... niespodzianka. Mięso jest szare i wygląda mało apetycznie. Pojawia się więc pytanie – czy nadal nadaje się do jedzenia, czy jednak lepiej go nie ryzykować...
Co piąty producent wieprzowiny w naszym kraju uważa protesty sąsiadów za największą przeszkodę w inwestowaniu w rozwój gospodarstwa, wynika z ankiety Gobarto Hodowca przeprowadzonej wśród ponad 500 hodowców świń. W tym samym czasie większość Polaków...
Narodziny dziecka to ogromne szczęście, ale też równie wielka próba dla związku. Często okazuje się, że partnerzy z dnia na dzień przestają być dla siebie mężem i żoną, a stają się wyłącznie rodzicami. Jak nie zatracić się w nowych rolach i odbudować...
Anna Lewandowska 7 września skończyła 37 lat, a jej dorobek w tym wieku jest imponujący. Oprócz sukcesów sportowych może pochwalić się również pokaźnym stanem konta. Kiedyś żyła skromnie, ale dzisiaj nie musi sobie niczego odmawiać. I m.in. z tego po...
Kurczak z dodatkami z piekarnika, zawinięty w folię to jeden z najczęstszych obiadów w moim domu rodzinnym. Przygotowanie go zajmuje chwilę i zachwyca wszystkich przy stole.
Rolnictwo, a w szczególności współczesna produkcja mięsa, przekłada się na przykre konsekwencje dla naszej planety. To przede wszystkim niemały ślad węglowy, a więc emisja gazów cieplarnianych do atmosfery. Dlatego w ostatnich latach pojawiają się al...
Zmieniające się nawyki konsumentów w Polsce coraz wyraźniej odbijają się na rynku spożywczym. Jak wynika z danych przytaczanych przez "Puls Biznesu", w pierwszym kwartale 2025 r. polskie gospodarstwa domowe ograniczyły wydatki na mięso i wędliny, pod...
Kiedyś to mięso często pojawiało się na stołach, ale dziś można szukać go ze świecą. Budzi liczne kontrowersje i dyskusje, chociaż przed laty nie było dla nikogo niczym zaskakującym. Historia koniny w polskiej kuchni to opowieść o zmieniających się c...
W belgijskich sklepach Lidl pojawił się nowy produkt – mięso hybrydowe, czyli połączenie tradycyjnego mięsa z białkami roślinnymi. To propozycja dla konsumentów, którzy szukają kompromisu między smakiem a troską o środowisko. Produkt ten może również...
Hiszpania kojarzy się z gazpacho, chorizo i owocami morza, ale odkryć w niej można wiele innych smakołyków. Wśród nich jest wieprzowina, a konkretniej nogi.