Ogórki kiszone możemy jeść na okrągło. Jednak martwić może jedno w przetworach. Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Na tę bolączkę jest skuteczny sposób.
Jak ogórki to nie tylko kiszone i małosolne. Zrób je z tego przepisu, a smakiem zachwycą każdego. Ich sekret tkwi w zalewie, którą przygotujesz z niezwykłego składnika.
Ogórki po warszawsku to obowiązkowy element spiżarnianego krajobrazu. Nie sposób oprzeć się tej chrupiącej przekąsce. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu, baza koreczków czy składnik sałatki. Najlepiej jednak smakują jedzone prosto ze słoika.
Niektórzy nazywają ten przepis alternatywą dla pizzy. Rzeczywiście, jest równie szybka, a nawet szybsza w przygotowaniu, kusi ciągnącym się serem, sosami i dodatkami. To ciekawy pomysł np. na kolację.
Czy jest lepszy sposób na świeże ogórki gruntowe niż kruche małosolne lub aromatyczne kiszone? Nic nie przebije tych sposobów przetwarzania, dzięki którym ogórki zyskują nowy wymiar smaku i zachowują swoje wartości odżywcze na dłużej. Prezentujemy św...
Ogórki kiszone to przysmak wielu Polaków. Niestety, nawet drobne błędy podczas kiszenia mogą zepsuć smak i konsystencję tych pysznych warzyw. Jak zatem uniknąć niesmacznych i sflaczałych ogórków? Ważny jest między innymi wybór soli. Podpowiadamy, jak...
Nieprzezroczysta woda i wydobywające się ze słoika bąbelki mogą niepokoić, a także zepsuć uciechę z jedzenia ogórków kiszonych. Choć nie są to zjawiska nienormalne, można się ich ustrzec. Warto wtedy dokładniej przestrzegać kilku zasad kiszenia ogórk...
Ogórki kiszone są zdecydowanie największym rarytasem wśród przetworów. Niezmiennie, od lat cieszą się ogromną popularnością w wielu domach. O czym należy pamiętać w ich przygotowaniu? Okazuje się, że nawet niepozorne szczegóły mogą decydować o ich sm...
Tradycyjne przetwory z ogórków to przeszłość. Wypróbuj przepis znaleziony w Internecie, a tego typu ogórki będziesz robić, co roku. Smak bierze się z zalewy, którą przygotujesz między innymi z musztardy. Dzięki niej ogórki nigdy nie smakowały lepiej....
Czy zdarzyło ci się, że ogórki kiszone spleśniały? Wszystko przez jeden błąd popełniony przy kiszenia. Dowiedz się, czego nie robić podczas przygotowań tych znakomitych przetworów, a ogórki wyjdą za każdym razem.