Czy woda gazowana jest zdrowa? Latem chętnie sięgamy po ten orzeźwiający napój, nie każdy jednak zastanawia się, jak wpływa on na nasz organizm. I chociaż nawadnianie w upalne dni jest bardzo ważne, to ogromne znaczenie ma również to, co i jak pijemy. W przypadku gazowanej wody sprawa jest prosta. T...
Woda gazowana z saturatorów SodaStream (i innych marek) czy zwykłych butelek kupionych w sklepie jest codziennie pita w wielu polskich domach. Mogliśmy się jednak spotkać ze stwierdzeniem, że sodówka nie tylko może uderzyć do głowy, ale nie jest do k...
Makrela to jedna z najzdrowszych ryb, bogata w kwasy omega-3 i białko. Eksperci zalecają jej regularne spożywanie, ale warto zwrócić uwagę na zawartość rtęci. Ryba ta może wspierać zdrowie serca i układu nerwowego.
Guma guar często pojawia się w składach produktów spożywczych i dietetycznych. Czy jednak guma guar jest zdrowa i bezpieczna do spożycia? Wyjaśniamy prostym językiem, czym jest i jak działa na organizm.
Zwykle sięgamy po dorsza lub łososia, ale kulinarni smakosze wiedzą, że istnieje ryba o smaku tak delikatnym, że nazwano ją "łososiem Dunaju". Głowacica, bo o niej mowa, to prawdziwy rarytas. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety i w czym jest le...
Delikatne mięso, subtelny smak i czystość antarktycznych wód – to właśnie nototenia, ryba o wyjątkowych walorach kulinarnych. Choć pochodzi z lodowatych rejonów południa, świetnie sprawdza się w codziennej kuchni. Lekka, zdrowa i łatwa w przygotowani...
Liczne badania od dekad pokazują, że dieta oparta na roślinach wiąże się z mniejszym ryzykiem zapadnięcia na choroby układu krążenia. Jednak badacze z francuskiego Narodowego Instytutu Badań nad Rolnictwem, Żywnością i Środowiskiem, postanowili zerwa...
Warzywny bowl z ciecierzycą i awokado to pełna koloru i wartości odżywczych miska, która syci, odżywia i naprawdę smakuje, bez zbędnych dodatków i bez gotowania przez godzinę. To świetna propozycja na szybki lunch, kolację albo lekkie danie do lunch...
Spróbowałem oliwek kalamata w Grecji i od razu postanowiłem przywieźć je ze sobą do Polski. Te ciemnofioletowe oliwki nie tylko zachwycają smakiem, ale też są prawdziwą bombą zdrowia.
Skóra pod oczami jest kilkakrotnie cieńsza od pozostałej znajdującej się na twarzy. Z tego powodu wymaga specjalnego traktowania. Stosując dedykowane kosmetyki, możesz wspierać jej optymalne nawilżenie, zwalczać przebarwienia czy też obrzęki. Warto d...