Czy woda gazowana jest zdrowa? Latem chętnie sięgamy po ten orzeźwiający napój, nie każdy jednak zastanawia się, jak wpływa on na nasz organizm. I chociaż nawadnianie w upalne dni jest bardzo ważne, to ogromne znaczenie ma również to, co i jak pijemy. W przypadku gazowanej wody sprawa jest prosta. T...
Woda gazowana z saturatorów SodaStream (i innych marek) czy zwykłych butelek kupionych w sklepie jest codziennie pita w wielu polskich domach. Mogliśmy się jednak spotkać ze stwierdzeniem, że sodówka nie tylko może uderzyć do głowy, ale nie jest do k...
Makrela to jedna z najzdrowszych ryb, bogata w kwasy omega-3 i białko. Eksperci zalecają jej regularne spożywanie, ale warto zwrócić uwagę na zawartość rtęci. Ryba ta może wspierać zdrowie serca i układu nerwowego.
Zwykle sięgamy po dorsza lub łososia, ale kulinarni smakosze wiedzą, że istnieje ryba o smaku tak delikatnym, że nazwano ją "łososiem Dunaju". Głowacica, bo o niej mowa, to prawdziwy rarytas. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety i w czym jest le...
Warzywny bowl z ciecierzycą i awokado to pełna koloru i wartości odżywczych miska, która syci, odżywia i naprawdę smakuje, bez zbędnych dodatków i bez gotowania przez godzinę. To świetna propozycja na szybki lunch, kolację albo lekkie danie do lunch...
Spróbowałem oliwek kalamata w Grecji i od razu postanowiłem przywieźć je ze sobą do Polski. Te ciemnofioletowe oliwki nie tylko zachwycają smakiem, ale też są prawdziwą bombą zdrowia.
Skóra pod oczami jest kilkakrotnie cieńsza od pozostałej znajdującej się na twarzy. Z tego powodu wymaga specjalnego traktowania. Stosując dedykowane kosmetyki, możesz wspierać jej optymalne nawilżenie, zwalczać przebarwienia czy też obrzęki. Warto d...
Przyjaciółka przypomniała mi mądrość ludową, którą znałam z dzieciństwa: jeśli nie chcesz mieć anemii, pij zakwas z buraka. Smak zakwasu pamiętałam z wakacji u babci. I bardzo go nie lubiłam.
W czasach PRL-u nasze babcie potrafiły wyczarować smaki, które dziś wydają się niemal magiczne. Jednym z sekretów była uniwersalna przyprawa – pieprz ziołowy. To mieszanka ziół i przypraw, która potrafi podbić smak niemal każdego dania, od mięs i zup...
Po 40. roku życia skóra zaczyna się zmieniać: spada jej elastyczność, pojawiają się drobne zmarszczki, a procesy regeneracyjne zwalniają. Choć nie da się zatrzymać czasu, można spowolnić widoczne oznaki starzenia, m.in. poprzez odpowiednią dietę. Nie...
Wiele osób na śniadanie zjada owsiankę. Jest to zdrowy wybór, jednak nie dla każdego. Okazuje się bowiem, że płatki owsiane mogą dla niektórych osób być szkodliwe i nie powinny znaleźć się w ich jadłospisie. Sprawdź, komu nie służy owsianka, a także,...