Mięso kaczki cenione jest za swoją soczystość, głęboki smak i delikatnie wyczuwalną nutę dziczyzny, która odróżnia je od drobiu podawanego na co dzień. W połączeniu ze słodyczą jabłek oraz aromatem tymianku i czosnku nabiera wyjątkowej harmonii – kontrast słodkiego i wytrawnego sprawia, że danie zys...
Niby zwykły obiad, a efekt przerasta oczekiwania. Wszystko dzięki duetowi soczystej polędwiczki i wyrazistych ogórków kiszonych. Na talerzu spotykają się delikatne, kruche kawałki mięsa i lekko kwaskowa nuta kiszonek, która wnosi do dania wyraz i świ...
Wszystko, co zawinięte w ciasto francuskie, wygląda o wiele lepiej. Warto wykorzystać ten patent nie tylko do przygotowywania imprezowych przekąsek, ale także ryby na obiad. Łosoś zawinięty w kruche maślane ciasto wygląda i smakuje jak z francuskiego...
Kuchnia indyjska to nie tylko popularne, aromatyczne sosy pełne przypraw i intensywnych smaków. To także puszysty, ciepły chlebek naan, który doskonale odnajduje się również na polskim talerzu – szczególnie w towarzystwie gęstych sosów.
Chociaż wiele osób decyduje się na wakacje w hotelu z pełnym wyżywieniem albo chociaż ze śniadaniem, właściciele kempingów nie narzekają na brak klientów. Częstymi gośćmi są osoby, które objeżdżają Europę kamperem lub z przyczepką kemp...
Zupa krem z białych warzyw to doskonała propozycja na zdrowy i lekki, a jednocześnie sycący obiad. Przygotowanie dania to pestka, a każdy kolejny kęs przyprawia kubki smakowe o zawrót głowy. Zupa zachwyca kremową, aksamitną konsystencją.
Pan con tomate to kataloński pomysł na grzanki z czerstwego chleba. Nie po raz pierwszy okazuje się, że geniusz tkwi w prostocie – są pyszne i banalne w przygotowaniu. Aż dziwne, że w Polsce mało kto robi takie pieczywko na przekąskę. Świetnie smakuj...
Jeszcze dziś klasyka polskiej kuchni może pojawić się na twoim stole. Zrób knedle ze śliwkami, a cała rodzina z pewnością poprosi o dokładkę. Będą smakować jak te jedzone za dzieciaka u babci. Sekretem takich knedli jest dobór odpowiednich ziemniaków...
Szukasz przepisu na zrazy wołowe, które zawsze wychodzą miękkie, aromatyczne i nie rozpadają się przy krojeniu? Jakub Kuroń dzieli się swoją sprawdzoną metodą na klasyczne zrazy, które idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad.
Jagnięcina jest dla kucharza bardzo zacnym tworzywem, z którego można zrobić kulinarne cuda. Można też w bardzo prosty sposób zamienić ją w kawałek „podeszwy” nie do przeżucia. To ten gatunek mięsa, który wymaga delikatności i wyczucia. Niemal czułoś...
Każdy, kto zatęskni za kuchnią swojej babci, może poczuć jej namiastkę w jednej z nowojorskich restauracji. W znajdującej się na Manhattanie restauracji Enoteca Maria gotują babcie z różnych części świata. Na podstawie historii tego miejsca i jego wy...