Mięso kaczki cenione jest za swoją soczystość, głęboki smak i delikatnie wyczuwalną nutę dziczyzny, która odróżnia je od drobiu podawanego na co dzień. W połączeniu ze słodyczą jabłek oraz aromatem tymianku i czosnku nabiera wyjątkowej harmonii – kontrast słodkiego i wytrawnego sprawia, że danie zys...
Niby zwykły obiad, a efekt przerasta oczekiwania. Wszystko dzięki duetowi soczystej polędwiczki i wyrazistych ogórków kiszonych. Na talerzu spotykają się delikatne, kruche kawałki mięsa i lekko kwaskowa nuta kiszonek, która wnosi do dania wyraz i świ...
Wszystko, co zawinięte w ciasto francuskie, wygląda o wiele lepiej. Warto wykorzystać ten patent nie tylko do przygotowywania imprezowych przekąsek, ale także ryby na obiad. Łosoś zawinięty w kruche maślane ciasto wygląda i smakuje jak z francuskiego...
Kuchnia indyjska to nie tylko popularne, aromatyczne sosy pełne przypraw i intensywnych smaków. To także puszysty, ciepły chlebek naan, który doskonale odnajduje się również na polskim talerzu – szczególnie w towarzystwie gęstych sosów.
Chociaż wiele osób decyduje się na wakacje w hotelu z pełnym wyżywieniem albo chociaż ze śniadaniem, właściciele kempingów nie narzekają na brak klientów. Częstymi gośćmi są osoby, które objeżdżają Europę kamperem lub z przyczepką kemp...
Zupa krem z białych warzyw to doskonała propozycja na zdrowy i lekki, a jednocześnie sycący obiad. Przygotowanie dania to pestka, a każdy kolejny kęs przyprawia kubki smakowe o zawrót głowy. Zupa zachwyca kremową, aksamitną konsystencją.
Pan con tomate to kataloński pomysł na grzanki z czerstwego chleba. Nie po raz pierwszy okazuje się, że geniusz tkwi w prostocie – są pyszne i banalne w przygotowaniu. Aż dziwne, że w Polsce mało kto robi takie pieczywko na przekąskę. Świetnie smakuj...
Jak-przygotowac-zaplecze-na-goracy-grudzien-w-twojej-restauracji Artykuł Jak przygotować zaplecze na gorący grudzień w Twojej restauracji? pochodzi z serwisu Raport Restauratora.
Wystarczy odrobina pomysłowości, by czerstwe pieczywo zmienić w aromatyczne dania lub chrupiące dodatki. Poznaj sprawdzone pomysły, dzięki którym pieczywo zostanie w pełni wykorzystane i zamienione w coś pysznego.
Gdy podczas rzymskich wakacji odwiedziłam jedną z restauracji, poprosiłam kelnera o polecenie najlepszego włoskiego makaronu, a on bez zawahania wskazał cacio e pepe. Chociaż w Polsce nie jest tak popularny, jak w Rzymie, jest jednym z tradycyjnych p...
Jeśli szukasz andrzejkowej potrawy, która zrobi wrażenie, jeszcze zanim goście jej spróbują, ta włoska sałatka będzie strzałem w dziesiątkę. „Dolce vita” łączy kremową burratę, słodkie pieczone winogrona i chrupiące pistacje, tworząc połączenie ideal...