Niektóre produkty spożywcze, np. warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy i zdrowe tłuszcze, mogą spowolnić rozwój chorób przewlekłych u osób starszych. Z kolei dieta bogata w czerwone i przetworzone mięso oraz słodzone napoje przyspiesza ich pojawienie się.
Picie 3–5 filiżanek kawy dziennie może obniżać ryzyko zgonu i chorób przewlekłych. Artykuł Przegląd ponad 100 badań naukowych: kawa chroni przed chorobami i wydłuża życie pochodzi z serwisu Alert Medyczny.
Bycie szczęśliwym to nie tylko stan ducha, może też realnie wpływać na długość i jakość życia. Najnowsze badania sugerują, że ludzie i społeczeństwa, które czują się szczęśliwsze, rzadziej chorują na choroby przewlekłe typu choroby serca, nowotwory,...
W Chinach przeprowadzono wielki test systemów ADAS. W sumie sprawdzono 36 samochodów, podczas 15 scenariuszy zagrożeń i przeprowadzono 216 kolizji. Wyniki mogą zaskoczyć.
Stentowanie czy operacja? Nowe badania potwierdzają: obie metody równie skutecznie chronią przed udarem mózgu. Artykuł Nowe badania: operacja i stentowanie tętnic szyjnych chronią przed udarem równie skutecznie pochodzi z serwisu Alert Medyczny.
Małe i zwyczajne, a jednak pełne sekretów. Sekretów, które potrafią odmienić podejście do zdrowego odżywiania. Bo kto by pomyślał, że ledwie kilka gramów pestek słonecznika dziennie wystarczy, by wesprzeć serce, chronić komórki przed stresem oksydacy...
W Niemczech rośnie niepokój wśród rodziców nastolatków i młodych dorosłych. Coraz więcej rodzin szuka pomocy prawnej i porad w związku z możliwym przywróceniem obowiązkowej służby wojskowej. Organizacje doradcze odnotowują rekordowy napływ zapytań do...
Niezależnie od tego, czy siedzimy za biurkiem w pracy, na fotelu czytając książkę czy za kierownicą samochodu, długotrwałe siedzenie ma negatywny wpływ na nasz układ krwionośny. Jego skutki mogą być naprawdę poważne. Już 1-procentowe osłabienie dział...
Moda na restrykcyjne diety sprawia, że część osób ogranicza produkty, które wcale nie są zagrożeniem dla zdrowia. Dietetyczka tłumaczy, że to właśnie one stanowią podstawę zrównoważonego żywienia i sprzymierzeńca dobrej formy.
Zdrowa dieta to nie tylko sposób na lepsze samopoczucie, ale również skuteczna broń w profilaktyce nowotworowej. Choć geny mają znaczenie, codzienne wybory żywieniowe mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania nawet o kilkadziesiąt procent. Zobacz, co warto...