Powidła śliwkowe to jedne z tych przetworów, których nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Każdego lata robię przynajmniej kilka słoiczków, by cieszyć się smakiem owoców przez całą zimę. Babcia nauczyła mnie, by oprócz cukru dodać do powideł jeden, nieoczywisty składnik, który sprawia, że śliwki są j...
Wykorzystaj ostatnie chwile sezonowych warzyw i na obiad przygotuj danie z przepisu. Babka ziemniaczana z cukinią będzie doskonała, a smak zaskoczy każdego. Uważaj, bo smak uzależnia i poprosi o niejedną dokładkę. Na szczęście przygotowanie jest łatw...
Kurki to pyszne, delikatne grzyby, które stanowią bazę pysznej zupy. Musi ona być jednak dobrze doprawiona. Z zaprezentowanym tu zestawem nie ma prawa się nie udać.
Zupa grochowa to klasyk polskiej kuchni, który od pokoleń gości na naszych stołach. Jej aromat i sycący smak potrafią rozgrzać w chłodne dni i przywołać wspomnienia z dzieciństwa. Ale czy wiesz, co sprawia, że niektóre grochówki są wyjątkowe, a ich s...
Spiżarnia babci jest jak skarbiec z cennymi klejnotami. Między słoikami ogórków, powideł śliwkowych i kompotów skrywają się zawsze buteleczki z pysznym, domowym sokiem. To domowe remedium na jesienne bolączki i słodki patent na pyszne śniadania.
Wakacyjne wyjazdy w czasach dzieciństwa były okazją nie tylko do spędzania czasu z rodziną, ale również odkrywania smaków, których na co dzień w domach. Jednym z dań, które przygotowywała moja babcia, na co dzień mieszkanka jednej z podlaskich wsi, b...
Długo myślałam, że cały sekret kiszonek mojej babci to odpowiedni rodzaj ogórków. Jednak babcia ma zupełnie inne zdanie na ten temat. Najważniejszy według niej jest dodatek do warzyw. To odpowiednio dobrany koperek ma wpływ na to, czy ogórki nie zmi...
Kto nie odliczał czasu do wyjęcia ciasta z piekarnika? A potem rozczarowanie, bo babcia nie pozwalała go od razu kroić. Szczególnie restrykcyjna była w przypadku drożdżowego. "Nie jedz ciepłego, bo będzie cię bolał brzuch" - znacie to? Przekonajcie s...
Babcine spiżarnie skrywają w sobie nie tylko przysmaki, ale również słoiki wypełnione witaminowymi bombami. Tego soku nie może zabraknąć w twojej piwniczce tej zimy.
Kruche ciasto, wiśniowa warstwa i wykończenie z kruszonki i cukru pudru to połączenie po prostu idealne. Słodkość świetnie równoważy się z nieco cierpkim smakiem wiśni. Tak właśnie wygląda najlepsze ciasto na lato.
Sezon na jeżyny rozpoczęty. Smak tych słodkich owoców możesz zatrzymać na dłużej. Najlepszą metodą jest mrożenie, ale w przypadku jeżyn należy zastosować odpowiednią metodę. Wtedy zachowają nie tylko smak, ale i kolor. Wypróbuj ją, a już nigdy nie bę...