Kurki to pyszne, delikatne grzyby, które stanowią bazę pysznej zupy. Musi ona być jednak dobrze doprawiona. Z zaprezentowanym tu zestawem nie ma prawa się nie udać.
Dzieciaki z okazji Halloween chętnie biegaj, by zbierać cukierki. Jest to dla nich fantastyczna zabawa. Pewna TikTokerka, opowiedziała, jak chciała im zapewnić dodatkowe atrakcje. Okazało się, że początkowo nieświadomie wywoływała w nich stres. - Kie...
Głóg w naszym kraju jest spotykany niemal wszędzie, a wrzesień i październik to najlepsza pora na zbiór jego owoców. W tych drzemie prawdziwa moc: nie od dzisiaj wiadomo, że głóg to sprzymierzeniec zdrowego serca.
Rosół to klasyk polskiej kuchni, który gości na naszych stołach od pokoleń. Każdy ma swój sposób na idealny rosół, ale istnieje jeden składnik, który gwarantuje, że zawsze wychodzi on perfekcyjny. Co, oprócz włoszczyzny, jest sekretem najlepszego ros...
Z tym, nieco nieoczekiwanym, dodatkiem mięso na kotlety staje się miękkie i dobrze napowietrzone. Dzięki temu gotowe danie jest lżejsze – przynajmniej w odbiorze, bo niekoniecznie, jeśli chodzi o liczbę kalorii. Warto jednak sięgnąć po tę sztuczkę pr...
Zupa grochowa to klasyk polskiej kuchni, który od pokoleń gości na naszych stołach. Jej aromat i sycący smak potrafią rozgrzać w chłodne dni i przywołać wspomnienia z dzieciństwa. Ale czy wiesz, co sprawia, że niektóre grochówki są wyjątkowe, a ich s...
Powidła śliwkowe to jedne z tych przetworów, których nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Każdego lata robię przynajmniej kilka słoiczków, by cieszyć się smakiem owoców przez całą zimę. Babcia nauczyła mnie, by oprócz cukru dodać do powideł jeden, ni...
Spiżarnia babci jest jak skarbiec z cennymi klejnotami. Między słoikami ogórków, powideł śliwkowych i kompotów skrywają się zawsze buteleczki z pysznym, domowym sokiem. To domowe remedium na jesienne bolączki i słodki patent na pyszne śniadania.
Za sernikiem przepada wielu z nas. Jednak zdarza się, że to uwielbiane ciasto nie wychodzi tak, jak trzeba. Sernik pęka i opada, ale dzięki temu przepisowi wyjdzie idealnie. Wszystko za sprawą nietypowego składnika.
Zanim sklepowe półki wypełniły rozmaite gotowe łakocie, w większości polskich domów ciasteczka piekło się regularnie. Kultowe orzeszki, baletki czy amoniaczki były najlepszym dodatkiem do herbaty. I do tej listy dopisuję ciasteczka z przepisu mojej c...
Początek września to doskonały moment, by zrobić przetwory. Dlatego teraz sięgam po owoc, który ma więcej witaminy C niż cytryna. Robię z niego dżem i każdemu polecam przepis mojej babci na ten smakołyk.