Śliwki rządzą w jesiennej kuchni i warto wyciskać z nich jak najwięcej, póki trwa sezon. Oprócz domowych przetworów, takich jak powidła czy kompoty, warto również pokusić się o przygotowanie smakowitych słodkości, w których główną rolę odgrywają te owoce. Obłędną propozycją jest to kruche ciasto ze...
Blisko 1,4 mln złotych trafiło do Hospicjum Dobrego Samarytanina w Lublinie dzięki 1,5 proc. podatku przekazanemu przez mieszkańców przy rozliczeniach rocznych. To najwyższa kwota w historii placówki, a zarazem aż o 280 tys. zł więcej niż przed rokie...
Koncentrat pomidorowy to kulinarny drobiazg, o którym często zapominamy podczas zakupów. I dopiero w trakcie gotowania uzmysławiamy sobie, że bez niego ani rusz. Dlatego warto wykorzystać trwający sezon na pomidory i zrobić własny koncentrat, by w pr...
Wielkie zakończanie serii „Obecność” rozbiło bank notując nie tylko najlepszy wynik w serii, ale zarazem jeden z najlepszych wyników w historii horrorów.
Lubisz gofry? Ten przepis sprawi, że je pokochasz. Nieczęsto decydujemy się na eksperymentowanie z ciastem na te słynne wafle, ale tym razem warto zrobić wyjątek. Bo gofry wychodzą naprawdę wyjątkowe. Spróbuj przepisu na gofry bananowe rozkoszuj się...
Jeśli nie lubisz suchych gofrów, jesteś w odpowiednim miejscu. Z tego przepisu wychodzą bardziej puszyste i wilgotne w środku. Z wierzchu szybciej się rumienią, zachęcając do sięgnięcia po jeszcze jednego.
Owocowe szaleństwo trwa już od dobrych kilku tygodni. Świeże owoce to doskonały pretekst do tego, aby upiec słodziutki deser. Plan brzmi jak marzenie, a do pełni szczęścia brakuje tylko jednego - idealnego efektu końcowego. Zobacz, co zrobić, żeby so...
Karpatka od kilku dekad zajmuje w rodzimej tradycji cukierniczej miejsce niewątpliwie znaczące – choć, wbrew pozorom, nie zawdzięcza tego wielowiekowej historii (jak dzieje się to w przypadku piernika czy sernika). Nazwa tegoż wypieku – honorująca je...
Co roku we wrześniu na rozpoczęcie roku szkolnego robię pyszne ciasta z jabłkami. Prawie zawsze wybieram przepisy na tartę i jabłecznik. Bliscy są zachwyceni. Poznaj receptury, które urzekły moją rodzinę.
Zamiast tracić czas na pieczenie biszkoptu czy sięgać po gotowe herbatniki z długą listą zbędnych składników, warto spróbować innego, prostszego rozwiązania. Ten pomysł na spód do ciasta nie tylko przyspiesza przygotowania, ale też sprawia, że deser...
Niektóre nazwy ciast potrafią wywołać salwy śmiechu przy stole, ale zadek pawiana nie tylko bawi, lecz także zachwyca smakiem. To lekkie, puszyste ciasto bez pieczenia łączy w sobie herbatniki, kremowy serek i ciepłe lody, tworząc deser, po którym ka...