Marzysz o domowym, puszystym cieście drożdżowym, które rozpływa się w ustach? Nic prostszego! Przygotowanie takiego ciasta może wydawać się skomplikowane, ale z tym przepisem i kilkoma wskazówkami upieczesz je bez problemu. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest cierpliwość i odpowiednia temperatura.
Przyjęło się, że doskonałe ciasto drożdżowe wymaga włożenia w nie serca i, niestety, nieco czasu i wysiłku. Jednak nawet bez tych dwóch ostatnich wyjdzie ono doskonale. Wystarczy trzymać się poniższego przepisu.
Wyrastanie ciasta drożdżowego wydaje się procesem trudnym do kontrolowania. Są jednak sposoby, by nad nim zapanować. A przede wszystkim – przyspieszyć efekt idealnego spulchnienia.
Serowa chmurka to ciasto, które urzeka swoim delikatnym smakiem i puszystą konsystencją. Mięciutki biszkopt przełożony został lekkim kremem na bazie serków waniliowych i nasączony dżemem o smaku kiwi. Całość jest orzeźwiająca, lekka i po prostu przep...
Jogurtowe ciasto z owocami to najlepszy przepis na letni deser. Udaje się za każdym razem, a smakuje tak dobrze, że szybko zostają jedynie okruszki. Nawet jeśli myślisz, że masz dwie lewe ręce do pieczenia, to ten przepis szybko to zmieni.
Nie przesadzę, jeśli powiem, że to najlepsze gofry, jakie robiłam w domu! Gofry belgijskie wychodzą chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i są po prostu uzależniające. Każdy, kto ich spróbował, chce przepis – a to chyba najlepsza rekomendacja! Artyk...
Co łączy szarlotkę, tartę i placek ze śliwkami? Baza, czyli kruche ciasto. Poznaj babciną zasadę dotyczącą przygotowywania kruchych spodów, a już zawsze będziesz robić je w ten sposób.
Sezon ogórkowy oznacza, że na wielu polskich stołach kiszone ustępując małosolnym. Chrupiące ogórki to świetny dodatek do wielu potraw, ale również zdrowa przekąska. Z tym przepisem już następnego dnia możesz cieszyć się smakiem.
Makaron z kurkami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Przygotowanie jest bardzo proste, a smak tak wspaniały, że śmiało można serwować go nawet w restauracjach. Przygotowanie pysznego obiadu jest prostsze, niż myślisz.
Kiedy znudzą ci się nieco już oklepane mielone, a na schabowe nie chcesz już patrzeć, to znak, że pora odświeżyć stary przepis na zraziki dworskie. Zanim jednak pobiegniesz do sklepu mięsnego po kawałek wołowiny, wczytaj się dobrze w przepis. Zraziki...