Ten grzyb, chociaż nie grzeszy urodą, na patelni zamienia się w prawdziwy rarytas. Delikatna struktura siedzunia sosnowego, zwanego też kozią brodą lub baraniochą, świetnie imituje włókna mięsa. W panierce z powodzeniem zastąpi schabowego.
Okres, w którym wiele osób wybiera się do lasu na grzybobranie, trwa w najlepsze. Polacy tłumnie ruszają na poszukiwania borowików, podgrzybków, kurek czy rydzów. Okazuje się, że grzybiarze mogą natknąć się również na maślaki pstre. To smaczne grzyby...
O ile sam wygląd podgrzybków czy borowików budzi zaufanie, o tyle niektóre gatunki od razu rodzą wiele wątpliwości. Chociaż wyglądają dziwnie, okazują się być nie tylko jadalne, ale jeszcze do tego naprawdę smaczne.
Krystian Ochman wychowywał się w Stanach Zjednoczonych, a do Polski zdecydował się przeprowadzić osiem lat temu. Ma więc porównanie, jak mieszka się za oceanem i w naszym kraju. W rozmowie z reporterką Pomponika zdradził, jakie dostrzega różnice w te...
Donald Tusk nie może się pogodzić z tym, że jest stary i nielubiany. „Tusk wpadł w obsesję, która w końcu przejęła nad nim kontrolę” – tygodnik „Sieci”
Dla wielu miłośników lasów nie ma piękniejszego momentu niż ten, gdy poranna mgła snuje się między drzewami, w dłoni koszyk, a między mchem pojawiają się pierwsze brązowe kapelusze. I wszystko wskazuje na to, że w tym roku sezon grzybowy będzie wyjąt...
Niektórzy w lesie wypatrują tylko borowików i podgrzybków, omijając inne skarby. Wśród runa czai się jednak smaczny i niedoceniany gatunek, który do jedzenia nadaje się nawet na surowo.
Dziś około godz. 9 w Wodynie w pow. siedleckim w lesie na odcinku kilkudziesięciu metrów, około 1 km od zabudowań, grzybiarze ujawnili części obiektu przypominającego drona. Policjanci zabezpieczyli elementy oraz miejsce ich odnalezienia - informuje...