Ten grzyb, chociaż nie grzeszy urodą, na patelni zamienia się w prawdziwy rarytas. Delikatna struktura siedzunia sosnowego, zwanego też kozią brodą lub baraniochą, świetnie imituje włókna mięsa. W panierce z powodzeniem zastąpi schabowego.
O ile sam wygląd podgrzybków czy borowików budzi zaufanie, o tyle niektóre gatunki od razu rodzą wiele wątpliwości. Chociaż wyglądają dziwnie, okazują się być nie tylko jadalne, ale jeszcze do tego naprawdę smaczne.
Dla wielu miłośników lasów nie ma piękniejszego momentu niż ten, gdy poranna mgła snuje się między drzewami, w dłoni koszyk, a między mchem pojawiają się pierwsze brązowe kapelusze. I wszystko wskazuje na to, że w tym roku sezon grzybowy będzie wyjąt...
Niektórzy w lesie wypatrują tylko borowików i podgrzybków, omijając inne skarby. Wśród runa czai się jednak smaczny i niedoceniany gatunek, który do jedzenia nadaje się nawet na surowo.
Krystian Ochman wychowywał się w Stanach Zjednoczonych, a do Polski zdecydował się przeprowadzić osiem lat temu. Ma więc porównanie, jak mieszka się za oceanem i w naszym kraju. W rozmowie z reporterką Pomponika zdradził, jakie dostrzega różnice w te...
Szukasz miejsca nad Bałtykiem, gdzie naprawdę można wypocząć? W tej małej kaszubskiej wsi plaża wygląda jak z zagranicznego kurortu. Krystalicznie czysta woda, piasek jak mąka i noclegi tańsze niż gdziekolwiek indziej. To kierunek, który warto odkryć...
Jeszcze kilka lat temu bukszpan był niekwestionowanym królem ogrodów – zielony przez cały rok, łatwy do formowania, doskonały do żywopłotów i geometrycznych kształtów. Dziś jednak coraz częściej symbolizuje ogrodniczą frustrację. Powód? Ćma bukszpano...